Connect with us

Kosovo

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio izvještaj o Кosovu

Objavljeno

-

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je izvještaj o Кosovu kojim se poziva Savet EU da hitno donese odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, izražava podrška prijemu u Savjetu Evrope, kao i pozive da to učine pet država članica Unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Za Izvještaj o Kosovu koji je predstavila izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Кramon u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta glasalo je 43 poslanika, devet protiv i pet uzdržanih.

Na izvještaj o Kosovu podneto je više od 300 amandmana. Veliki broj njih predložili su poslanici iz Španije, koji su tražili da se iz izvještaja izbace sve reference koje tretiraju Kosovo kao državu.

I dok su pojedini poslanici krajnje desnice, uglavnom iz Njemačke i Francuske, predložili da umjesto pozivanja na viznu liberalizaciju, treba reći da vize ne treba liberalizovati u bliskoj budućnosti.

Kako se navodi u dokumentu, Evropski parlament je zadovoljan što se Kosovo pridružilo svim stavovima Evropske unije, u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, gdje je posebnom rezolucijom uvelo sankcije.

Nakon glasanja u Odboru za spoljne poslove, izvještaj će biti razmatran i usvojen kao rezolucije Evropskog parlamenta. Te rezolucije imaju političku težinu, ali nisu obavezujuće.