Connect with us

Kosovo

Od strateškog interesa dati Kosovu status zemlje kandidata za članstvo u EU

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na godišnjem sastanku šefova država regiona u okviru procesa Brdo-Brioni, održala govor tokom zajedničke sjednice, u kojem je istakla da je Kosovo odlučno da nastavi dinamiku reformi koje dalje jačaju demokratiju, podržavaju vladavinu prava i podižu životni standard svih građana.

“Dok se naš zahtjev za članstvo u Savetu Evrope razmatra u Parlamentarnoj skupštini, važno je da Kosovo napreduje prema statusu kandidata u EU, u skladu sa opredeljenjem EU za perspektivu članstva za sve države Zapadnog Balkana”, kazala je Osmani.

Od posljednjeg sastanka ovog procesa, predsjednica Osmani je naglasila da je Kosovo ostvarilo značajne korake uspjeha u nekoliko aspekata.

„Kosovo je pouzdan partner, dobar komšija i partner koji vrijedno radi. Stoga, postoji prilika za veću mobilnost naših građanki u šengenskoj zoni i odlična prilika da to dokažemo svima u EU“, naglasila je Osmani a saopštilo Predsjedništvo.

U djelu svog govora, koji je bio tema ovogodišnjeg sastanka lidera, predsjednica Osmani je takođe govorila o efektima klimatskih promena i rekla da je Kosovo definisalo svoju zelenu budućnost. Predsjednica je istakla da je zelena tranzicija dobra prilika za otvaranje radnih mjesta, povećanje produktivnosti i obezbeđivanje energije, navodi se dalje u saopštenju.

U vezi sa perspektivom mladih žena na Kosovu, predsjednica Osmani je rekla da je više od polovine stanovništva Kosova mlađe od 30 godina, tako da prema njenim riječima, izgradnja okruženja u kojem su mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj lako dostupne prioritet kako bi mogle da grade svoju budućnost na Kosovu.

(RTK)