U velikoj sali Sandžačke demokratske partije održana je tribina pod nazivom ”Kulturni identitet Gorana u amanet”. Tribinu je organizovao Bošnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost. Kako je najavljeno, ovaj događaj ujedno nagoveštava osnivanje Udruženja Gorana u Novom Pazaru.

Prvi Gorani stigli su u Novi Pazar i sandžačke gradove sredinom 19. veka. Tribina u organizaciji Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost je prvi događaj ovakve vrste u Novom Pazaru, iako je, po ocjeni profesora doktora Sadika Idrizija, Sandžak uvek bio drugi dom za ljude iz Gore.

”Ja sam veoma zadovoljan što je ovakva tribina održana u Novom Pazaru o ljudima iz Gore, Goranima. To je miroljubiv narod koji pošteno živi od svog rada i ponosan sam što sam pripadnik tog naroda”, izjavio je profesor dr Sadik Idrizi.

Uz izvorne pjesme Gorana, o njihovom porjeklu i kulturnom identitetu na tribini u Novom Pazaru govorili su: profesor dr Sadik Idrizi i profesor Esad Rahić, a stihove na goranskom kazivala je pjesnikinja Elma Selimi.

Na tribini je najavljeno i osnivanje Udruženja Gorana, koje će, prema rječima direktora Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost, Elijasa Rebronje, imati punu podršku ove organizacije.

S.Lj.

Izvor: RTV Novi Pazar