Predsjednik Kosova Hašim Tači je tokom vikenda iskoristio Samit dijaspore u Tirani, na kojem je izjavio da neće biti podele Kosova niti razmene teritorije sa Srbijom.

“Neće biti podjele Kosova dok neko ne pređe preko mojeg tela, neće biti doveden u pitanje ni santimetar teritorije Kosova, ni ‘Trepča’ ni ‘Gazivode’ ni Mitrovica, ni jedan dio” izjavio je Tači.

Ova njegova izjava izazvala je reagovanja u političkim kuloarima, i kod kosovskih analitičara, posebno što se najnoviji stav Tačija oko modela postizanja konačnog sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom razlikuje od prethodnih njegovih izjava i angažovanja.

Kosovski analitičari smatraju da je do ove promjene stava Tačija došlo zbog toga što nije uspeo da obezbedi podršku svojoj ideji od strane političkih partija i prijateljskih država.

Tači je ovo izjavio nakon posjete dvojice američkih zvaničnika iz Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, Džonom Eratom i Vilijamom Bredom Berklijem, koji su tokom susreta sa kosovskim zvaničnicima i predstavnicima opozicije pružili garancije da ideja SAD nije promena granica ili razmena teritorije sa Srbijom i da podržavaju samo demarkaciju granice.

U svakom slučaju, ova izjava i indirektne optužbe na račun premijera Kosova Ramuša Haradinaja, za kojeg je Tači rekao da je prijatelj Milana Radoičića, zvaničnika Srpske Liste kojeg kosovsko tužilaštvo sumnjiči za učestvovanje u ubistvu lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, izazvale su reagovanje Haradinaja, koji je uzvratio da je Tači naneo veliku štetu Kosovu i da je odgovoran za “unapređenje ideje podele”.

“To je proizvod Prištine i političara Prištine. Njihovo navaljivanje da odu i da kažu povećajte pritisak da bi se ukinula taksa, pošto su se uvukli u neku obavezu sa Vučićem, i žele da nas stave pred svršen čin. Predsednik Tači i ljudi oko njega, i oni koji su podigli ruke tako brzo od takse, svi to rade sa idejom da sprovedu projekat koji može da bude štetan”, izjavio je Haradinaj.  

Haradinaj je još kazao da je iznenađen i liderom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom i liderom Socijaldemokratske Inicijative Fatmirom Ljimajem što brzo prihvataju uslove Srbije koja traži da se ukloni taksa na uvoz srpske robe, kao uslov za obnavljanje djaloga u Briselu.

Osvrćući se na upozorenje američkih zvaničnika da ukoliko odluka o taksi na srpsku robu ne bude suspendovana, SAD može razmotriti mogućnost povlačenja američkih vojnika iz kampa Bondstil, čelnik kosovske Vlade je izjavio da je Amerika garant sigurnosti i mira u celom svetu.

“Mislim da su mišljenja koja govore o pretnji oko Bondstila preuranjena ili prevremena, zbog jedne takve odluke koja može da se donese, ali nevezano za takse. Svi argumenti oko uvođenja takse, postoje. Ona ostaje do priznanja. Apelujemo na SAD ne samo da ostane na Kosovu, oni su ovde zauvjek u svojoj kući” izjavio je Haradinaj.
 
Lider Demokratske parije Kosova i predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je u Mitrovici danas izjavio da ni jedna Vlada ne može da dovede u opasnost odnose sa SAD.

“Svaka Vlada može da ode ali ne Bondstil. Nijedna Vlada ne može da dovodi u opasnost svete odnose sa SAD. Vi ste primetili da sam se ja povukao iz ove debate i sramota me je kako se tretiraju naši građani. Tako ne može, imamo obaveza. Ustav i zakoni postoje. Građani i institucije Kosova brane teritorijalni suverenitet i integritet naše zemlje” izjavio je Veselji tokom otvaranja Centra za inovacije i preduzetništvo u Mitrovici.

S druge strane Veselji je istakao da će Srbiji odgovoriti onako kako zaslužuje, i sa tarifama i sa reciprocitetom.

Isa Mustafa, lider opozicionog DSK je reagovao na kritike Haradinaja, navodeći da je nekorektno, netačno i da liči na predizbornu kampanju to što je DSK stavio u isti koš sa Tačijem, Veseljijem i drugima, kada je u pitanju odluka o taksi na uvoz srpske robe.

“Taksu je uvela Vlada na direktivu gospodina Veseljija: vi ste je doneli, vi odlučite šta ćete sa njom. Vi ste vladina koalicija, DSK je vaša opozicija. Vi ste na vlasti i ne igrajte ulogu žrtve. DSK kultiviše večno prijateljstvo sa SAD. Oko toga nikoga ne pitamo”, napisao je na svom Facebook profile Mustafa.
 
Tokom vikenda predsjednik Kosova Hašim Tači koji je boravio u Prizrenu i premijer Kosova Ramuš Haradinaj u Dečanima, iskoristili su priliku da nastave sa međusobnim indirektnim i direktnim optužbama, a ono što je za sada jasno je da premijer ne odustaje od odluke o taksi na uvoz srske robe.

Nakon bezuspešnog ubeđivanja američkih zvaničnika iz Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, da takse treba da budu suspendovane, na Kosovu će 8. i 9. marta boraviti podsekretar za politička pitanja u američkom Državnom departmanu, Dejvid Hejl, koji će razgovarati sa kosovskim zvaničnicima.

Kosovski analitičari podsećaju da SAD već neko vreme intenzivno pokušava da stvori okolnosti za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, koji je od novembra meseca prošle godine u blokadi, jer zvanični Beograd ne želi nastavak dok kosovska Vlada ne povuče takse na uvoz srpske robe. Zbog toga se ne isključuje da će upravo takse i dijalog sa Srbijom biti u fokusu pažnje američkog diplomate Hejla i glavnih predstavnika kosovskih institucija.

KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj