Connect with us

Kosovo

NLB Komercijalna banka zatvara svoju filijalu i ekspoziture na Kosovu?

Objavljeno

-

Zaposleni NLB Komercijalne banke Srbije, filijale Kosovska Mitrovica dobili su prije nekoliko dana obaveštenje iz svoje „centrale“ u Beogradu da je Izvršni odbor banke doneo odluku o zatvaranju filijale i svih devet ekspozitura ove banke na Kosovu, saznaje Medija centar Čaglavica.

Prema saznanjima Medija centra planirano je da se do 31. 01. 2024. godine zatvori svih devet ekspozitura širom Kosova i filijala u Mitrovici gdje radi ukupno 38 zaposlenih, koji će najverovatnije ostati bez posla.

Zaposleni su o tome, kako je za Medija centar potvrdio jedan od radnika, pismom obavestili Kancelariju za Kosovo, Vladu Republike Srbije i Predsjednika Srbije, od kojih su zatražili podršku i pomoć.

U pismu u koje je Medija centar imao uvid se navodi da su „zaposleni dobili zvaničnu informaciju 18. 12. 2023. godine da je banka obezbedila učešće u Programu dobrovoljnog odlaska, sa ciljem da im omogući sporazumni prestanak radnog odnosa u banci uz posebne pakete stimulativnih otpremnina“.

„Smatramo da je ovo veliki udar na egzistenciju i finansijsku stabilnost porodica svih 38 zaposlenih jer će nakon ovog datuma, 31. 01. 2024. godine prestati radni odnos zaposlenima koji budu prihvatili sporazumni prestanak radnog odnosa“, navode u pismu.

U pismu se dalje navodi da će „većina zaposlenih u sklopu filijale Kosovska Mitrovica najverovatnije prihvatiti predloženi program dobrovoljnih odlazaka uz pakete stimulativnih otpremnina, jer će u suprotnom ostati i bez toga, obzirom da je nagovešteno da svakako može doći do prestanka potrebe za radom usled organizacionih promena u skladu sa zakonom o radu i opštim aktima banke”

“Takođe, manjem broju radnika, a u slučaju da za tim postoji potreba banke, može biti ponuđena opcija „premještanja prije lokacije na neku od pozicija u centralnoj Srbiji. Apsolutno razumemo da je ovo proces okončanja integracije Komercijalne i NLB banke Beograd kao i da je ovo odluka doneta na osnovu strateškog opredeljenja NLB Grupe i zato od strane našeg poslodavca ne očekujmo ništa više od obećanih paketa skromnih otpremnina”.

“Zato vas molimo i očekujemo pomoć i podršku sa vaše strane u vidu zbrinjavanja zaposlenih tj. našeg angažovanja od strane drugih finansisjkih institucija sa ovih prostora, prije svega Banke poštanske štedionice, Pošte Srbije, Uprave za trezor ili drugih, gdje bi u mnogome doprineli njihovom uspješnom poslovanju svojim znanjem, kapacitetima i stečenim radnim iskustvom”.

Zaposleni u pismu zaključuju da ne žele nikakvu finansijsku pomoć, već traže da im se obezbedi pravo na rad, kao i da svojim radom mogu izdržavati svoje porodice, obezbediti egzistenciju i ostati na ovim prostorima.

(Media centar)