Connect with us

Kosovo

Njemačka pauzira saradnju sa Kosovom u nekoliko oblasti

Objavljeno

-

Njemačka je odlučila da privremeno pauzira saradnju sa Kosovom u različitim sektorima jer Vlada na čelu sa Aljbinom (Albinom) Kurtijem ne preduzima korake ka smirivanju situacije na sjeveru, rečeno je za Radio Slobodna Evropa iz njemačke ambasade u Prištini.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, Njemačka je ovakvu odluku donela u skladu sa politikom Evropske unije, koja je prethodno uvela mere protiv Kosova.

Napominju da se mjere Njemačke neće odnositi na “projekte sa sektorom civilnog društva, kao ni na projekte koji se realizuju”.

“Mjere uključuju odlaganje vladinih konsultacija o saradnji za razvoj, pauzira se predviđeno bilateralno klimatsko partnerstvo i pružanje specifične opreme onima koji pružaju bezbednost”, navode iz njemačke ambasade u Prištini.

Ističe se i da projekti koji se sada pauziraju mogu biti ponovo pokrenuti čim se počne sa “hitnim mjerama za deeskalaciju”.

“Njemačka eksplicitno podržava napore EU, rad specijalnog predstavnika EU (Miroslava) Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU”, precizira se na kraju.

Prethodno je EU preduzela mjere protiv Kosova jer je Vlada u Prištini ignorisala zahtjeve za deeskalaciju situacije. Neke od mjera koje je EU preduzela su privremena obustava rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prekidaju se pozivi za događaje na visokom nivou, dok će bilateralne posjete biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rješavanje krize na sjeveru Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ove mjere nazvao “nepravednim”.

EU ima tri zahtjeva prema Kosovu, koje podržavaju i druge zapadne zemlje a oni su hitna deeskalacija situacije na sjeveru, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

(Radio Slobodna Evropa)