Connect with us

Kosovo

Nije poznato da li će popis stanovništva početi 1. septembra, pripreme u toku

Objavljeno

-

Novi popis stanovništva na Kosovu, prema ranije najavljenom planu, trebalo je da se održi od 1. septembra do 16. oktobra, međutim, kako je saopštila Vlada Kosova, Kosovska agencija za statistiku (KAS) još nije procjenila i donela odluku koji će datum biti konačan za početak tog procesa, prenosi Teve1.

Portparol Vlade Perparim Krieziu ističe da KAS obavlja neophodne pripreme.

“Popis stanovništva je proces regulisan Zakonom o registraciji stanovništva. Na osnovu ovog zakona, Vlada je imenovala Centralnu popisnu komisiju i period u kome će se izvršiti popis stanovništva. KAS trenutno procjenjuje da li će 1. septembar biti konačni datum početka procesa registracije, ali istovremeno obavlja i neophodne pripreme”, naveo je Krieziu za Teve1.

Popis bi trebalo da obuhvati i četiri opštine na sjeveru Kosova, naseljene većinom Srbima.

Na pitanje kako će biti realizovano evidentiranje stanovništva u ovim opštinama, s obzirom na napetu situaciju posljednjih meseci, Krieziu je naglasio da će registracija obuhvatiti cijelu teritoriju Kosova.

“Važno je napomenuti da se registracija vrši na cijeloj teritoriji Kosova”, rekao je on.

Uzimajući u obzir posljednji popis stanovništva koji je održan prije 12 godina, ukupan broj stanovnika na Kosovu, kako piše Teve1, procjenjuje se na oko 1,8 miliona stanovnika, ne uključujući stanovnike opština sa srpskom većinom na sjeveru Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica.

(Teve1, Kosovo online)