Connect with us

Kosovo

Nema više dilema, od 1. januara 2024. Kosovari će se kretati bez viza

Objavljeno

-

U utorak, 18. aprila, Evropski parlament će glasati o tekstu o kojem su se zemlje EU dogovorile da Kosovari mogu da putuju bez viza u šengenski prostor.

Novinarka RTK iz Brisela Gjeraqina Tuhina rekla je da ovo glasanje znači da više nema sumnje da će Kosovari putovati bez viza od 1. januara 2024. godine.

„Radi se o završetku svih procedura odlučivanja u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo, nema sumnje da će glasanje o liberalizaciji viza proći sutra velikom većinom, s obzirom da je EP bio najveći promoter ukidanja. viznog režima za građane Kosova, pa će se rezultat kao takav pokazati tokom narednog dana”, rekla je ona za RTK.

Prema njenim riječima, dan kasnije, u srijedu, 19. aprila, održat će se ceremonija potpisivanja Pravnog akta, kojoj će prisustvovati predsjednik Evropskog parlamenta, predstavnik švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, a verovatno će učestvovati i zamjenik premijera Kosova, Besnik Bislimi na konferenciji za štampu, a ne na ceremoniji potpisivanja.

„Ovim se sve završava, 20 dana kasnije slijedi saopštenje u službenom glasniku i sve što se očekuje je trenutak kada građani Kosova putuju bez viza, u skladu sa odlukom i odobrenim tekstom, što će se i desiti. 1. januara 2024.“, naglasila je Tuhina.

(RTKlive)