Connect with us

Kosovo

Naša inicijativa: Dosta je bilo sa asimilacijom Bošnjaka, mi nismo Bugari!

Objavljeno

-

Stižu reakcije nakon pisanja bugarskih medija da bugarska zajednica na Kosovu broji oko 15.000 ljudi koji žive u 20 sela u opštini Dragaš i 19 sela u opštini Prizren. Saopštenje za javnost uputila je i Naša inicijativ koje vam prenosimo prenosimo u cijelosti.
.
VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
.
Naša inicijativa (NAŠA) vrlo je zabrinuta povodom posljednjih događanja na Kosovu, te iznenadne posjete potpredsjednice R. Bugarske, gđe Ilijane Jotove (Илияна Йотова), ali i izvještavanja bugarskih medija.
.
Naime, informacije koje su navodno prikupljene na Kosovu, “ukazuju” da postoji čak 15000 pripadnika BUGARSKE nacionalne zajednice, aludirajući pritom prvenstveno na Bošnjake Župe i Podgora i Gorance i Bošnjake Gore.
.
Smatramo da R. Bugarska na ovaj način zloupotrebljava položaj, kao članica Europske Unije (EU).
Vrlo dobro je poznata stvar kako su u velikom dijelu našeg naroda poznate činjenice da je Bugarska članica EU i da su njena dokumenta “na snazi”, pa se ovaj dio može okarakterisati kao manipulacija bošnjačkog, ali i goranskog naroda na Kosovu.
.
NAŠA ni u kom slučaju ne osporava pravo naših državljana da studiraju u R. Bugarskoj, ali smatramo da to ne može, ne smije i ne treba biti uslovljeno ASIMILACIJOM.
.
Bošnjački i goranski narod su ustavno priznati od strane naše domovine, R. Kosovo. S tim u vezi, snažno smo protiv nastupajuće “bugarizacije” bošnjačkog i goranskog naroda u općinama Prizren i Dragaš, naročito kada se uzme u obzir i činjenica da je obrazovanje na bosanskom jeziku najzastupljenije u ove dvije općine na Kosovu. Na popisu iz 2011. godine, Bugara u ove dvije općine ili nema ili su na nivou statističke greške.
.
Naročito izražavamo naše negodovanje iz razloga što je 2023. godina, godina popisa na Kosovu, a ovakvim pojavama pokušava se narod zavarati, zbuniti, izmanipulirati…Ne želimo da nas iko svojata, mi znamo šta smo. Dosta je bilo sa asimilacijom Bošnjaka, mi nismo Bugari!
.
Na kraju, važno je da SVI odreagujemo, da damo do znanja svima kojima to još uvijek nije jasno.
.
Studiranje i saradnja – DA!
Asimilacija – NE!
.
Stop asimilaciji, budi ono što jesi!
.
Rukovodstvo Naše inicijative