Connect with us

Kosovo

Nagađanja o drugom imenu za Zajednicu opština sa srpskom većinom

Objavljeno

-

Uslov premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bude jednonacionalna i da promeni naziv, kako bi se razmotrilo njeno eventualno formiranje, zapravo bi podrazumevala promenu Briselskog sporazuma.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) to navode politički analitičari Agon Maljići (Maliqi) i Miodrag Milićević.

Ovim sporazumom, koji su Kosovo i Srbija postigli 2013. godine u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, bilo je predviđeno formiranje Zajednice, ali do realizacije nikada nije došlo.

Kosovo odbija njeno formiranje, pravdajući to stavom da je “monoetničko” suprotno kosovskom Ustavu i da bi moglo dovesti do podele zemlje.

Na insistiranje međunarodne zajednice, Kurti je početkom februara izneo šest uslova za formiranje Zajednice – između ostalih: da ne bude jednonacionalna, da promeni naziv i da nema izvršnu vlast.

Analitičari ne isključuju mogućnost da Kurtijev zahtev za promenu imena bude stavljen na pregovarački sto u Briselu 27. februara, za kada je zakazan njegov sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti je, međutim, rekao da se očekuje da će se tog dana razgovarati o predlogu EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

RSE se obratio se Kancelariji premijera Kosova za dodatna pojašnjenja o zahtevu za promenu naziva, ali nije dobio odgovor.

Predstavnici opozicionih političkih partija, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, kažu da od Kurtija nisu dobili nikakvo pojašnjenje o ovoj ideji.

(Radio Slobodna Evropa)