Connect with us

Kosovo

Murati: Na Kosovu otvoreno 7.048 radnih mjesta u proizvodnji i preradi

Objavljeno

-

Ministar finansija Hekuran Murati izjavio je da je u mandatu aktuelne vlade, do kraja 2022. godine na Kosovu otvoreno 7.048 radnih mjesta u sektoru proizvodnje i prerade.

Murati je na Fejsbuku napisao da je Program za ekonomski preporod podržao proizvođače, merama kao što su snabdevanje subvencionisanom strujom koja je, kako tvrdi, nekoliko puta jeftinija od one u regionu, kao i merama za povećanje kapitala u Kreditno-garantnom fondu i pokriće naknada za garantovanje kredita.

Naveo je da su tome doprinele i subvencije za proširenje proizvodnih kapaciteta, podrška u obuci osoblja, marketingu i brendiranju i učešću na sajmovima unutar i van zemlje, ali i grantovi za sufinansiranje opreme i povećanje subvencija za poljoprivrednike.

“Postoje i mnoge druge akcije podrške, poput olakšica administrativnih procedura putem digitalizacije, pa čak i borbe protiv šverca i nelegalne trgovine. Širom zemlje, tokom naše vlade, do kraja 2022. godine, otvoreno je 7.048 radnih mjesta u sektoru proizvodnje i prerade. To je najbolji dokaz da program za oporavak privredne proizvodnje funkcioniše”, napisao je Murati.

(Reporteri, Kosovo online)