Connect with us

Kosovo

Muftija Naim ef. Ternava čestitao vjernicima početak Ramazana

Objavljeno

-

Kosovski muftija Naim ef. Ternava čestitao je svim muslimanskim vjernicima početak mjeseca Ramazana.

“Svake godine, svi se radujemo ovom mjesecu jer nas je Allah dž.š. počastio njime. To je mjesec u kojem se šalju poruke čestitki, to je mjesec molitvi i ibadeta, gdje se povećava ljubav prema vjeri i Allahu dž.š., mjesec sa više dobrote i blagostanja nego što iko može izbrojati”, naveo je Ternava u čestitki.

Muftija je dodao da svaki Ramazan ispunjava sve više nade i saosećanja, jer je ovo mjesec velikodušnosti i dobrote u kojem se povećava odanost i bogobojaznost, a vjernici osećaju još veću radost u svojim srcima i dušama.

“Ramazan dolazi da vrati gladne duše za trpezu Milostivog, da u srca uvede milost i bogobojaznost, da ojača ljudsko stvorenje strpljenjem, izdržljivošću, voljom, velikodušnošću i odlučnošću, da ukoreni u grudima djece naše ljubav, poslušnost i vjeru u Svemogućeg Allaha dž.š.“, rekao je Ternava.

Istakao je da je Ramazan nova era u kojoj je čovječanstvo primilo poslednje poruke od Boga, poruke koje predstavljaju prekretnicu na putu čovječanstva.

“To je mjesec posta koji se smatra jednim od pet stubova islama, jer se vjernici uzdržavaju od hrane i pića i klone se zabranjenih stvari od zore do sumraka. Ko u ovaj mjesec uđe sa iskrenom namjerom i idući pravim putem, izaći će iz njega sa pravednim svedočanstvom i biće među nagrađenima na ovom i na onom svijetu“, rekao je on.

Trnava poziva vjernike da se ovom blagoslovljenom mjesecu posvete poslušnošću, bogoslužjem, iskrenošću i solidarnošću, čuvajući i njegujući porodične veze i pružajući ruku pomoći siromašnima.

(Kosovo online)