Connect with us

Kosovo

Ministarstvo zdravlja: Povećan broj oboljelih od meningitisa

Objavljeno

-

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je povećan broj oboljelih od meningitisa, i pozvalo je građane na opreznost u pogledu kontinuirane kontrole vode za piće i njenog hlorisanja, kao i pojačane kontrole i hlorisanja vode u bazenima za kupanje, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako navode iz Ministarstva neki od simptoma bolesti su slični simptomima normalnog gripa, ali se pogoršavaju za vrlo kratko vrijeme.

“Meningitis se može javiti odmah ili od tri do sedam dana nakon dobijanja infekcije. Simptomi bolesti su povraćanje, vrtoglavica, visoka telesna temperatura, bol u mišićima, osetljivost na svetlost, glavobolja, konfuzija, hladni udovi, osip na koži. Djeca mogu imati i simptome kao što su ubrzano disanje, iritacija i dugotrajno plakanje, gubitak koncentracije i nedostatak apetita.”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je povećan broj prijavljenih slučajeva meningitisa tokom jula i avgusta u odnosu na isti period prošle godine.

“Meningitis može pogoditi svakoga ko dođe u kontakt sa agensom, ali određene starosne grupe su u većoj opasnosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, meningitis najviše pogađa mlade ljude, uglavnom novorođenčad, djecu i tinejdžere”, poručuju iz Ministarstva.