Connect with us

Glas vilajeta

Mahalske česme u Restelici: Bilo ih je više od deset, a ostala je samo najpoznatija

Objavljeno

-

U Restelici je postojalo preko 10 javnih/mahalskih česmi. Svako mahalo je imalo svoju, a napoznatije bile su: Gurelj, Atinica, Kurtoica, Demirica, Dof, Gušiće, Šukeica, Babovo češmice, Jaova cešma, Musljinica, Krajna, Alijina cešma i dr.

Na mahalskim česmama mještani su se snabdjevali vodom i prali odjeću. Uglavnom je bilo reda, ali za ljute i nervozne žene to pravilo nije važilo, pa je često zbog toga dolazilo do svađa. Često je bilo i dobacivanja, ogovaranja i drugih provokacija koje su završavale svađom. Mnoge su žene voljele otići na česmu kako bi čule neku novost (koja će se za koga udati, ko je koju prosio …?).

Ponekad su punile vodu i prale odjeću i djevojke. Takve prilike su rado čekali bećari, pa su odlazili muhabetiti i udvarati se djevojkama. Tu su se mnogi upoznali i zavoljeli, dosta je meraka krunisano brakom. Bilo je i onih koji nisu uspjeli da merak krunišu brakom, pa su sjećanja sa česme nosili do kraja života.

Najstarija i najpoznatija česma je Gurelj. Ona se najviše spominje kroz muhabet među Resteličanima. Na Gurelju voda je ljeti hladna a zimi mlaka.

Gurelj je zadržao stari izgled. Tu je snimljeno nekoliko scena u filmu “OFČARČE 1”, gdje možemo vidjeti kako je to nekada davno izgledalo.

Druge mahalske česma danas ne postoje.

Pogledajte insert iz filma Ofčarče gdje se prikazuje Gurelj.