Gurelj - Restelica

Restelica je imala preko 10 mahalskih česama: Atinica, Kurtoica, Demirica, Dof, Gušiće, Šukeica, Babovo češmice, Jaova cešma, Musljinica, Krajna, Alijina cešma, Gurelj i dr. Na mahalskim česmama mještani su se snabdjevali vodom i prali odjeću.

Na česmama je bilo reda, ali za ljute i nervozne žene to pravilo nije važilo, pa je često zbog toga dolazilo do svađa. Često je bilo i dobacivanja, ogovaranja i drugih provokacija koje su završavale svađom. Mnoge su žene volele otići na česmu kako bi čule neku novost (koja će se za koga udati, ko je koju prosio …?).

Na česmama su ponekad punile vodu i prale odjeću i djevojke. Takve prilike su rado čekali momci, pa su odlazili muhabetiti i udvarati se djevojkama. Tu su se mnogi upoznali i zavoljeli, dosta je meraka krunisano brakom. Bilo je i onih koji nisu uspjeli da merak krunišu brakom, pa su sjećanja sa česme nosili do kraja života.

Najstarija i najpoznatija česma je Gurelj. Ona se najviše spominje kroz muhabet među Resteličanima. Na Gurelju voda je ljeti hladna a zimi mlaka.

Gurelj je zadržao stari izgled. Tu je snimljeno nekoliko scena u filmu “OFČARČE 1”, gdje možemo videjeti kako je to nekada davno izgledalo. Većina drugih česama danas ne postoji.

Pogledajte insert iz filma Ofčarče 1. Gurelj se prikazuje od 4:7 sec.