Connect with us

Kosovo

Lajčak predao novi prijedlog za rješenje krize na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak predao je novi predlog Brisela za rješenje krize na severu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Ovaj predlog, je, kako se navodi, primio glavni kosovski pregovarač Besnik Bisjlimi (Bisljimi), na sastanku koji je u utorak 15. novembra održao sa Lajčakom u Briselu.

Evropska strana sada čeka odgovor – da li kosovske vlasti prihvataju novi predlog.

Iako nema mnogo detalja o tome šta stoji u najnovijem predlogu, izvori RSE su potvrdili da se sve radi u cilju pronalaska makar prelaznog rješenja, radi izbegavanja ekskalacije do koje može doći od 21. novembra kada će kosovske vlasti početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama na Kosovu.

Kako se sazanaje, ne isključuje se mogućnost da jedan od mogućih elemenata u najnovijem predlogu bude odlaganje primene izdavanja novčanih kazni na određeni vremenski period, doduše “ne nužno” na deset mjeseci.

U slučaju da Priština potvrdno odgovori na ovaj predlog, očekuje se da specijalni predstavnik EU za dijalog, Mirolav Lajčak, odmah otputuje za Beograd kako bi se formalizovala saglasnost strana o rješenju za nastalu krizu.

Evropski šef diplomatije je u ponedejeljak, 14. februara ocijenio da su trenutne tenzije na relaciji Beograd-Priština “najozbiljnija kriza od 2013. godine”, te je upozorio da se rješenje treba pronaći pre 21. novembra.

EU je u više navrata tražila od Prištine da odustane od izdavanja ovih kazni te je tražila odlaganje primene odluke o ukidanju registarskih tablica koje su izdali srpski organi a koje koriste srpski građani na Kosovu, koji uglanom žive na sjeveru zemlje.

Zamjenik premijera i kosovski glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi nije želeo, danas da komentariše da li već postoji novi predlog, koji su posrednici izneli stranma u dijalogu u vezi sa pitanjem registarskih tablica, prenosi RTKlive.

(RSE, RTKlive, RTK2)