Connect with us

Vijesti

Lajčak: Nema evropske budućnosti bez implementacije sporazuma

Objavljeno

-

Nema evropske budućnosti za Srbiju i Kosovo bez implementacije dogovora o putu ka normalizaciji i svih prethodnih sporazuma, poručio je izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, nakon sastanka “velike petorke” sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Lajčak je izjavio da su predstavnici EU i SAD danas imali dugačke sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da su oba sastanka bila veoma važna.

„Izrazili smo zabrinutost zbog negativnih kretanja u procesu normalizacije koji je direktno povezan sa putem Srbije i Kosova ka EU“, naveo je Lajčak, ističući da je cilj posjete „velike petorke“ bio da se vidi kako napraviti konkretan napredak u implementaciji dogovora iz Ohrida o putu ka normalizaciji odnosa, kao i deeskalaciji situacije na Kosovu.

„Snažno osuđujemo teroristički napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci treba da budu privedeni pravdi, i očekujemo punu saradnju Srbije“, poručio je Lajčak.

Podsjetio je i da su Srbija i Kosovo u februaru i martu ušli u novu fazu dijaloga, i da se od obe strane očekuje da počnu da ispunjavaju obaveze iz novih, ali i ranije postignutih sporazuma.

Lajčak je rekao i da će dijalog biti tema sastanka šefova diplomatija EU u ponedjeljak, kao i da će se o njemu razgovarati kasnije na Savjetu EU.

„Ova posjeta će uticati na te diskusije“, podvukao je Lajčak ističući da nema evropske budućnosti ni za Srbiju, ni za Kosovo bez normalizacije odnosa i implementacije dogovora o putu ka normalizaciji i prethodnih sporazuma.

Lajčak je rekao i kako će se razgovori evropskih i američkih predstavnika sa Vučićem i Kurtijem nastaviti i narednih dana.

(N1)