Connect with us

Kosovo

Kurti: Učinimo Kosovo najprosperitetnijom zemljom na Zapadnom Balkanu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, obilježavajući 18 godina od osnivanja Američke privredne komore na Kosovu, rekao da je “naša dugoročna vizija da Kosovo postane najprosperitetnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana”.

On je istakao da Kosovo ima nešto što zemlje regiona nemaju, a to je jaka poslovna zajednica iz dijaspore, posebno u Americi i zemljama njemačkog govornog područja.

“Kao Vlada, a u saradnji sa Američkom privrednom komorom i drugim komorama, nastojimo da kreiramo politiku i okruženje za poslovanje koje omogućava brz i stabilan rast direktnih stranih investicija, izvoza, konkurentnosti domaćih kompanija, startapova i infrastrukture“, rekao je premijer Kurti.

On je istakao da je privatni sektor glavni stub ekonomskog razvoja Kosova, dok najveći dio, prema njegovim riječima, ekosistema privatnog sektora čine direktni strani investitori i najkonkurentnije kompanije u zemlji.

On je istakao potrebu da se razvije takozvana jedinstvena konsolidovana investiciona mapa za cijelo Kosovo.

“Samo od ukupnog deficita zemalja EU, Kosovo može da cilja tržišni udio od oko 120 milijardi evra, dok je približan godišnji promet domaćih proizvođača oko 1,4 milijarde evra, ili samo 1% relevantnog deficita EU“, rekao je premijer dodajući da su mogućnosti za domaće proizvođače izvanredne.

(RTK2)