Connect with us

Kosovo

Kurti: Svaka opština ima najmanje 40 odsto veći budžet nego prije tri godine

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti rekao je na sastanku sa gradonačelnicima da tvrdnje da Vlada Kosova ne podržava opštine kojima ne upravlja vladajuća stranka nisu tačne, prenosi Reporteri.

Kurti je na šestom sastanku sa gradonačelnicima rekao da je budžet za 2024. godinu skoro 90 miliona evra veći u odnosu na prethodnu 2023. godinu, dok je za tri godine godišnji budžet opština povećan za 195 miliona evra.

Premijer je dodao da svaka opština ove godine ima najmanje 40 odsto veći budžet nego prije tri godine.

“Skoro polovina budžeta koji je na raspolaganju vladi opredeljena je za opštine. To je druga uzastopna godina da je povećanje budžeta u dvocifrenom procentu u odnosu na prethodnu godinu. Budžet za 2024. godinu je za skoro 90 miliona evra veći u odnosu na prethodnu godinu, dok je od početka mandata, na tri godine, godišnji budžet opština povećan za 195 miliona evra više”, rekao je on.

Ukupna pomoć opštinama za 2024. godinu iznosi 284,7 miliona evra, što je pomoć, kako je naveo, sa najvećom vrednošću do sada. Opštine Ferizović i Đakovica su opštine sa projektima koje podržava Vlada Kosova, dok su opštine Rahovec, Obilić i Skenderaj svrstane u prva tri opštine po učinku od pomoći koju deli MLGA.

Kako je naveo, svaka opština ove godine ima najmanje 40 odsto veći budžet nego prije tri godine.

“To su cifre i podaci koje svi znate, ne samo da smo ja i moji ministri ponovili, a razlog zašto smo primorani da ih ponavljamo je taj što stalno čujemo optužbe i kritike zbog nedostatka podrške vlade, ili nejednakosti dodeljenih sredstava. Ni jedno ni drugo nije tačno. S obzirom da smo ovde, u duhu saradnje, niko od nas ne bi trebalo da doprinese dezinformacijama građana već da igra aktivnu ulogu u njihovim informisanju kada je riječ o podršci opštinama”, rekao je Kurti.