Connect with us

Kosovo

Kurti: Srbija jednoglasnom odlukom odbacila francusko-njemački plan

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Srbija jednoglasno odbacila francusko-njemački plan, dok ga kako je kazao, Kosovo vidi kao dobru osnovu za pregovore, i dodao da Evropska unija mora da izvrši pritisak na Beograd.

“Kosovo vidi francusko-njemački plan kao dobru osnovu za pregovore, a Srbija ga je jednoglasnom odlukom odbacila na sastanku Savjeta za nacionalnu bezbednost 27. oktobra 2022. godine”, kazao je Kurti.

Premijer je rekao da posjeta Kosovu višeg savjetnika američkog Stejt Departmenta Dereka Šolea Kosovu dolazi u važnom trenutku kada se bliži godišnjica od početka rata u Ukrajini.

On je dodao da Srbija ne samo da nije osudila rusku agresiju, već je, naprotiv, sklopila tri važna sporazuma sa Ruskom Federacijom.

“SAD su naš partner i saveznik, tako da ćemo blisko sarađivati”, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, cilj Kosova je da normalizuje odnose sa Srbijom, fokusirajući se na pravno obavezujući konačni sporazum usredsređen na međusobno priznanje.

“Imamo nenormalnu Srbiju, smatrali smo plan EU uz podršku Francuske i Njemačke kao dobru osnovu za razgovore, a Srbija ga je odbacila. Odnosi Kosova i Srbije treba da budu zasnovani na sporazumu sa obostranim priznavanjem u centru. Njemački kancelar je takođe zatražio međusobno priznanje”, rekao je Kurti.

(RTKlive, RTK2)