Connect with us

Kosovo

Kurti se sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem

Objavljeno

-

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem na marginama Delphi Economic Foruma.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, sa naglaskom na implikacije ruske agresije protiv Ukrajine na Zapadnom Balkanu.

Podcrtano je da je put regiona Zapadnog Balkana u euroatlantskim integracijama.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da o priznanju Kosova ne postoji saglasnost svih aktera u Bosni i Hercegovini, ali da to ne treba biti razlog za sprečavanje unapređenja saradnje između građana Kosova i BiH, kao i veći stepen komunikacije između zvaničnika koji već duže zajedno učestvuju na multilateralnim regionalnim platformama.

Istaknuto je da je potrebno unaprijediti protok ljudi, roba, kapitala i usluga između Bosne i Hercegovine i Kosova, jer je trenutni vizni i carinski režim najrigidniji u Evropi što nanosi štetu svim ljudima i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Istaknuta je podrška implementaciji Sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa, koji su države Zapadnog Balkana potpisale na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji.

Sastanku je prisustvovala i kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla-Schwarz.