Connect with us

Kosovo

Kurti: Razumemo zabrinutost naših partnera, ali sve drugo bilo bi neispunjavanje ustavnih obaveza

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagovao je nakon napete situacije na sjeveru zemlje.

Kurti je, u objavi na Facebooku, rekao da razume zabrinutost međunarodne zajednice, ali da bi svaka druga opcija bila neispunjavanje ustavnih obaveza Vlade prema novim načelnicima sjevernih opština.

“Nakon zakletve u četvrtak, juče, tri gradonačelnika izabrana na izborima 23. aprila u četiri opštine na sjeveru Kosova, imali su prvi radni dan. Odlazak gradonačelnika na svoje radno mjesto trebala bi biti najnormalnija moguća stvar. Objekat zgrade opštine je mjesto gdje se na osnovu zakona i ustava opslužuju građani. Pripadaju Republici, zato nisu uzeti juče i neće se uzeti nikada. Svjesni smo i razumemo zabrinutost naših međunarodnih partnera. Ali svaka druga opcija bila bi neispunjavanje ustavnih obaveza naše Vlade prema novim predsjednicima, kao i neispunjavanje obaveza novih predsjednika prema građanima Republike, i onemogućilo bi pružanje osnovnih opštinskih usluga građanima”,

On poziva sve građane, a posebno kosovske Srbe, da sarađuju sa novim predsjednicima i njihovim kabinetima, koji će biti multietnički, multikulturalni, višejezički i višestranački. Prema njegovim riječima, oni su izabrani i nisu protiv bilo koga, već na usluzi svima.

„Želeo bih da se zahvalim pripadnicima Policije Republike Kosovo na njihovoj profesionalnosti i odbrani vladavine prava. Oni su, kako svakodnevno svjedoče, i jučer dokazali, da su spremni da profesionalno, neustrašivo i dostojanstveno služe poretku, zakonu Republike, u afirmaciji multietničkog bezbjednosnog okruženja, uprkos teškim uslovima izazvanim od grupe kojom upravlja pretpolitička struktura u tom dijelu zemlje”, navodi on.

Prema Kurtiju, red i zakon, demokratija i slobodno kretanje, sigurnost i mir mogu i trebaju ići ruku pod ruku.

„Putevi na sjeveru su svi otvoreni i prohodni za građane. Opštine i načelnici moraju vredno raditi jer imamo puno posla za građane”.

(RTK)