Connect with us

Kosovo

Kurti poziva Srbe da uzmu kosovske vozačke dozvole, podneto 313 zahtjeva

Objavljeno

-

Skoro dvije nedelje su prošle od kada je stupila na snagu odluka kosovskog MUP-a, kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku. Zahtjev za zamenu do sada je podnelo 313 osoba.

O tome je javnost izvestio kosovski premijer, Aljbin Kurti, na svom nalogu na društvenoj mreži Iks (X).

Ujedno je podsjetio da će odluka o zamjeni koja je stupila na snagu 9. maja biti na snazi tri mjeseca.

„Tokom tri mjeseca, oni sa vozačkim dozvolama koje su izdale nelegalne paralelne strukture Srbije moći će da ih konvertuju u kosovske dozvole. Za manje od 2 nedjelje ovu priliku je iskoristilo 313 naših sugrađana“, poručio je Kurti.

Ujedno je pozvao građane da slijede njihov primjer.

„Još jednom upućujem svoj poziv svima koji ispunjavaju uslove“, naveo je kosovski premijer.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je početkom mjeseca da otvori mogućnost prelaska sa srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu, za njih nelegalne – na kosovske vozačke dozvole.

Odluka je na snagu stupila 9. maja, a ta će mogućnost biti otvorena naredna tri mjeseca – sve do 9. avgusta 2024. godine. Po isteku ovog roka saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Da bi se prijavili za prelazak sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posedovati: vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine (dan stupanja na snagu Odluke kosovskog MUP-a).

Vozačke dozvole bivše SFRJ ili bivše SRJ, za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije na Kosovu prije 10. juna 1999. godine, ali im je produžen rok važenja od strane Republike Srbije i nakon 10. juna 1999. do 9. maja.

Dokumentacija koju građani, uz zahtjev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je – kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, ljekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse.

Kada je riječ o ljekarskim uvjerenjima, neće se za ovaj proces prihvatati onaj iz srpskih zdravstvenih institucija, već isključivo iz kosovskih. Za kategoriju B/BE cijena uverenja iznosi 20 evra, a za C i D je 50 evra. Pomenuta taksa plaća se 15 evra.

Ujedno, i dodavanje kategorija sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu – takođe je dozvoljeno za lica koja su položila ispit za odgovarajuće kategorije posle 10. juna 1999. godine do 9. maja. Za to je građanima dodatno, pored ostale dokumentacije, potrebna i – original vozačka dozvola UNMIK ili RKS.

Cio proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom traje 15 dana, a pri uzimanju ove, srpska vozačka koju je podnosilac zahtjeva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument, odnosno, kako je potvrđeno za KoSSev iz policije, kosovske institucije ga fizički poništavaju.

(Radio Kim)