Connect with us

Kosovo

Kurti podnio izvještaj Skupštini Kosova o dvogodišnjem radu Vlade

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na današnjoj sjednici Skupštine Kosova povodom dvogodišnjice rada vlade na čijem je čelu govorio o rezultatima koje je njegov kabinet ostvario, ističući kako je lista uspjeha “veoma duga”.

„Rad i pravda su bili dva stuba naših obećanja od 14. februara kao naše svakodnevne obaveze. Ekonomija pripada svima i ako u njoj stvari idu dobro svi treba da budemo srećni. U prvoj godini vlasti imali smo rast bruto društvenog proizvoda od 10,7 odsto, što je najviše u historiji zemlje, dok je 2022. godine, kada je ceo naš kontinent ekonomski stradao od ruske agresije na Ukrajinu, povećanje bila oko četiri odsto, kada se izuuzme inflacija”, rekao je Kurti pred poslanicima.

Dodao je kako je izvoz Kosova prošle godine dostigao oko 920 miliona evra, uz prognozu da će ove godine premašiti milijardu evra.

“Povećanje izvoza pokazuje porast vitalnosti naše privrede, rast sektora proizvodnje roba i usluga. Odnos izvoza i uvoza je 2019. godine, odnosno godinu dana prije nego što sam prvi put postao premijer, bio jedan prema devet, a danas je manji od jedan prema šest. Ako tako nastavimo, a naravno nastavićemo uz pomoć preduzetnika i radnika angažovanih u proizvodnim sektorima, poboljšaćemo odnos izvoza i uvoza i smanjiti trgovinski deficit“, obećao je Kurti.

Naveo je da ima još mnogo posla da se uradi da bi se pomogli izvoz i domaća proizvodnja, ali je ocjenio da se situacija promenila nabolje.

“Optimistična je i konačno smo uspjeli da budžetski deficit za 2022. svedemo na historijski rekord od samo 49,1 milion evra minusa, što je 11 puta manje nego 2020. godiine, a za dvije godine direktne strane investicije su se udvostručile. Državni budžet je za dvije godine povećan za 760 miliona evra, dok je privreda porasla za 2,1 milijardu evra, tako da imamo prihod ekonomije Kosova pod našom vladom od ukupno devet milijardi evra. U prošlosti je vladama bilo potrebno tri godine da naprave rast za samo jednu milijardu evra u privredi, a sada za dve godine imamo više od dve milijarde”, pohvalio se Kurti.

On je dodao kako je privredni rast rezultovao povećanjem zaposlenosti.

„Od marta 2021. do decembra 2022. godine, zaposlenost je povećana sa više od 325.000 na više od 362.000 ljudi, odnosno imamo 37.000 novozaposlenih više, a broj zaposlenih žena je 50,3 odsto od ukupnog broja radnika”, rekao je Kurti.

On je naveo nove programe socijalne podrške, kao što su porodiljski i dečiji dodaci.

„Kao nikada do sada, kreirani su novi programi socijalne podrške i zapošljavanja, kao što su naknade za 34.000 majki i 340.000 dece, tako da majke i deca ranije nisu dobijali ni centa, a sada ih praktično izdržava država. Ako Zakon o minimalnoj zaradi dobije podršku Skupštine, porodiljske naknade će se automatski povećati“, dodao je Kurti.

(Reporteri, Kosovo online)