Connect with us

Kosovo

Kurti: Na sjeveru Kosova neće biti Republike Srpske

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti, uoči nove runde dijaloga sa Srbijom u Briselu, poručio je da neće dozvoliti stvaranje bilo kakvog oblika Republike Srpske na sjeveru Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

“Na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 2. maja biće predstavljen nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, što je ključna tačka pregovora”, rekao je Kurti u intervjuu za hrvatsku novinsku agenciju “Hina” tokom ekonomskog foruma u ​​grčkom gradu Delfi.

Dodao je da nije video nacrt o ZSO koji će biti predstavljen u Briselu.

“S obzirom na insistiranje Brisela, rado ću videti kakav su nacrt pripremili, iako mislim da bi bilo bolje da su ga prvo predstavili u Prištini. Ali, obezbediću da se ispuni ono što je već dogovoreno 27. februara u Briselu, postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice po najvišim međunarodnim evropskim standardima za zaštitu manjina”, rekao je Kurti.

Istakao je da neće dozvoliti “satelitsku državu”.

“Ono što nećemo dozvoliti je pravo na teritorijalizaciju i stvaranje bilo čega što bi ličilo na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Nećemo dozvoliti satelitsku državu destruktivne suštine koja bi podrila suverenitet Kosova”, naglasio je Kurti.

On je naveo da vidi sličnosti sa Rusijom u odnosima Srbije sa susednim zemljama.

“Međutim, naša zemlja je normalna demokratska zemlja koja daje pojedinačna i druga prava svojim građanima, ali ne dozvoljava teritorijalizaciju na etničkoj osnovi, jer je to protiv demokratije i republike”, istakao je Kurti.

Dodao je da on kao premijer “služi” svim građanima Kosova bez obzira na etničku, društvenu ili vjersku pripadnost i da će u Briselu obezbediti “ustavnost i zakonitost na celoj teritoriji Kosova”.

“Suverenitet i teritorijalni integritet su nešto što se ne sme narušavati. Želim normalne odnose sa Srbijom, evropske odnose, dobrosusedske odnose. Zaštita manjina nam je važna. Ali ne možemo da damo izvršnu vlast lokalnoj zajednici, jer izvršna vlast pripada Vladi i opštinama”, izjavio je Kurti.

Dodao je da želi da ojača javne usluge koje će biti ponuđene svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Sačekajmo da vidimo kako će se održati sastanak u Briselu”, zaključio je Kurti.

(Ekonomia online, Kosovo online)