Connect with us

Kosovo

Kurti iz Brisela: Nacrt statuta Asocijacije suštinski neprihvatljiv

Objavljeno

-

Nakon sastanka u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje EU, premijer Kosova Aljbin Kurti govorio je o usvajanju Deklaracije o nestalim osobama tokom rata kao i o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kurti je rekao da je ovakav nacrt statuta Aocijacije koji je danas na sastanku predstavio Upravni tim, suštinski nespojiv sa Ustavom, ustavnošću, zakonitošću, demokratijom, evropskim vrijednostima.

„Uprkos tome, bićemo zainteresovani za pronalaženje rješenja“, rekao je Kurti, objašnjavajući da je kao premijer Republike Kosovo predložio nacrt vizije u vezi sa članom 7. osnovnog sporazuma, i uzimajući u obzir i Član 10.

„Ukupno, u 11 tačaka, predložio sam nacrt vizije kako treba da budu vrednosti i principi, okviri koji regulišu pitanje nevećinskih zajednica, nacionalnih manjina, odnosno srpske zajednice“, rekao je on.

Premijer Kurti vjeruje da će to ozbiljno tretirati posrednici Borel i Lajčak, jer se, prema njegovim riječima, na taj način može izgraditi nešto dobro, pošteno, istinito i korisno.

„Ne samo za Srbe, jer Srbi moraju da žive u našoj zemlji, da budu članovi sa pravima i obavezama našeg društva i da zajedno stvaramo unutrašnju koheziju koja ne ostavlja nista iza sebe”, kazao je Kurti.

Kurti je takođe ukazao Borelu i Lajčaku na činjenice o kršenju sporazuma od strane Srbije i Vučića. On je rekao da je posrednicima dostavio i dokument o Osnovnom sporazumu, koji je, kako je rekao, zvanični Beograd prekršio.

Kurti je novinarima rekao da je model koji je predložio za Zajednicu sličan onom kojim Hrvatska reguliše odnose i pitanje srpske manjine.

„U međuvremenu, vizija koju sam predložio, mogu reći, inspirisana je sporazumom koji je Srbija sklopila sa Hrvatskom. Bio sam inspirisan tim modelom, pošto je Hrvatska, kao što znate, postala nezavisna država od nasilnog raspada bivše Jugoslavije i mi smo deo istog procesa, s obzirom da je Hrvatska članica EU i NATO-a i da ima normalizovane odnose sa Srbijom čemu težimo, vjerujem da je to pravi model za nas takođe“, izjavio je Kurti.

(RTKLive)