Connect with us

Kosovo

Kurti: Danas ispunjavamo viziju Adema Jašarija za vojsku Kosova

Objavljeno

-

Miloševićeva fašistička Srbija je tada pogrešno mislila da bi ubistvom Adama i Hamze mogla ugasiti OVK i njenu pravednu borbu za oslobođenje Kosova. Ali rasplamsavanje rata u Prekazu samo je još više podstaklo mobilizaciju i ujedinjenje ljudi oko OVK, izjavio je premijer Aljbin Kurti, na ceremoniji postrojavanja kadrova KBS-a u kasarni „Adem Jašari“.

On je rekao da je OVK svojim poštenim i otvorenim ratom uspela da dobije podršku NATO alijanse i posebno SAD, koje su tada bile uključene u rat, da zadaju konačni udarac Srbiji i da u junu 1999. godine oslobode Kosovo.

„Upravo taj rat ne samo da nas je oslobodio od osvajača i okupatora i doneo nam državu i Republiku, već je stvorio prostor da živimo u slobodi i otvorio put za izgradnju demokratskih i stabilnih institucija. Tako smo od potlačenog naroda i od okupirane zemlje prošlog veka, u ovom veku postali moderno društvo, koje poštuje ljudske slobode i prava, i koje je izgradilo demokratsku državu, koja je svakim danom jačala i sve više progresivna. U stanju da zaštiti svoje građane i posvećena stvaranju jednakih mogućnosti za sve, država Kosovo je institucionalno oličenje ideala boraca i onih koji su pali za slobodu“, istakao je premijer Kurti.

On je naglasio da je od marta 1999. godine, dok je još bilo ratno vrijeme, kada je Vojna umetnička trupa „Hamze Jašari“, sastavljena od glumaca i vojnika u uniformama OVK, obeležila prvu godišnjicu otpora porodice Jašari, kosovska vojska igrala je centralnu ulogu u obeležavanju događaja od 5, 6. i 7. marta 1998. u Prekazu.

„Na ovu 25. godišnjicu epopeje OVK, podsetimo se početka ove komemorativne tradicije započete 5, 6. i 7. marta, započete 1999. godine. Ti dani su bili vrijeme rata, onog rata za koji se Adem Jašari pripremao ceo svoj život i tog rata kojem će posvetiti ceo svoj život. Rečeno im je ‘Živ je’ iako je poginuo za slobodu, jer je upravo njegov herojski pad učinio da Adem Jashari ostane živ među vojnicima OVK. On je i danas živ, posebno danas, a posebno među vama vojnicima KBS“, dodao je Kurti.

On je dalje naglasio da poreklo kosovske vojske treba tražiti krajem 80-ih, kada je Adem Jašari počeo da priča sa prijateljima o potrebi da Kosovo mora da ima vojsku.

„Zbog toga danas ispunjavamo i viziju Adema Jašarija za vojsku Kosova u to vrijeme, jer pomažemo Bezbednosnim snagama Kosova, koje su u procesu transformacije u Oružane snage Kosova, dodavanjem ljudstva i povećanjem kapaciteta, opremljene savremenim naoružanjem i školovanja i usavršavanja u najboljim vojnim akademijama naših savezničkih zemalja. Kao i 1991. godine, Adema Jašarija su obučavali oficiri albanske vojske, zajedno sa još 100 dobrovoljaca, među kojima je i onaj koji se može nazvati drugim krilom dvoglavog orla, koje bi OVK nosila na glavi. Nakon ovih obuka, Adem, Hamza i mnogi drugi drugovi ujedinjeni oko ideje rata za oslobođenje Kosova, stvoriće prve oružane grupe koje će kasnije činiti jezgro ćelija iz kojih će biti začeta i rođena OVK”, podvukao je Kurti.

(RTKLive)