Connect with us

Kosovo

Kurti: Beograd želi autonomiju za Srbe na Kosovu, nismo mi glupi

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti prije odlasaka u Davos kazao je da demokratski svijet treba da se čuva „panslovenske hegemonije“ Srbije i Rusije na Balkanu.

“Uvijek smo spremni za konstruktivan dijalog. Da li bi Švicarska to prihvatila da se manjina u zemlji godinama vozi sa italijanskim ili francuskim registarskim tablicama? Ogromna većina Srba na sjeveru naše zemlje nema problem sa kosovskim tablicama. Malu grupu koristi Beograd. Naoružane ljude iza barikada ne interesuju prava, već da kontrolišu teritoriju na granici sa Srbijom. Žele da zaštite sjever Kosova kao zonu bezakonja. Pronašli smo šest laboratorija za lijekove, kao i rudarenje bitkoina, jer niko ne plaća račune za struju”, rekao je Kurti za švicarski medij “Tages ancajger”.

Kurti je dodao da EU treba da razmisli da li će nastaviti da Srbiji isplaćuje sve subvencije, iako ona nije uvela sankcije Rusiji.

“Beograd nije odobrio sankcije Moskvi i iz Rusije dobija najjeftiniji gas. Za Beograd su prvi odnosi sa Rusijom, a takođe i sa Kinom. To mora da ima cijenu”, kazao je Kurti.

Prema njegovim riječima, Srbija se nije distancirala od nasleđa Slobodana Miloševića.

“Bilo bi neodgovorno reći da nema rizika od eskalacije. Kod ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, videli smo dokaze panslovenske hegemonije, kao što su zajedničke vojne vježbe Srbije i Rusije. Čak i nekoliko stotina ljudi može da napravi veliku štetu”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao i da bi Srbija najbolje uradila za srpsku manjinu na Kosovu, ukoliko bi priznala Kosovo.

“U posljednjih deset godina potpisali smo 33 sporazuma sa Srbijom. Gotovo ništa nije sprovedeno. Neki od ovih sporazuma bi bili i u našem interesu, ali Beograd uvijek insistira na opštinskoj autonomiji. Srbija želi da Kosovo, kao i Bosna, ima državu u državi, kao što je Republika Srpska, odnosno da Kosovo postane nefunkcionalno. Rekao sam Vučiću da, ako zaista želi nešto da uradi za srpsku manjinu, treba da prizna Kosovo. On ne može da kaže da je Kosovo ‘lažna država’ i da se istovremeno zalaže za opštinsku autonomiju u okviru ove države. To je kao da naručite čaj bez šolje. Nismo mi glupi”, rekao je Kurti.