Connect with us

Kosovo

Kurti: Beograd je u panici, zahtjev za povratak snaga na Kosovo smiješan

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da se nada da se pripadnici Kosovske policije na sjeveru Kosova ponašaju u skladu sa policijskim pravilima, i istakao da je “smešan” zahtjev Srbije o povratku dela bezbjednosnih snaga, prenosi Albanijan post.

Kurti je u intervjuu za njemački list “Špigl” na pitanje zašto specijalci poziraju sa oružjem i simbolima OVK na društvenim mrežama, rekao da će oni biti ispitani, ako se utvrdi da je njihovo ponašanje bilo u suprotnosti sa pravilima.

“Nadam se da ne krše policijska pravila, a ako to čine biće istraženi“, rekao je Kurti.

Govoreći o prisustvu jedinica Specijalne policije na sjeveru Kosova, Kurti je rekao da su one tamo poslate da “zaštite građane i hapse kriminalce”.

“Specijalne jedinice su tu privremeno i treba da uhapse krupnu ribu organizovanog kriminala i to po uputstvima javnog tužilaštva. Od kada sam na funkciji, uništili smo šest laboratorija za drogu i uhapsili skoro stotinu kriminalaca“, dodao je Kurti.

Prema njegovim riječima, situacija je napeta, jer je “Beograd u panici”.

“Evropska unija i Sjedinjene Američke Države vrše sve veći pritisak na Srbiju da bira između demokratskog Zapada i Rusije”, naglasio je Kurti.

Upitan kako je moguće postići dogovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je za njega rekao da je “teroristički ološ“, Kurti je odgovorio da je “Vučić više puta dokazao da može da promeni stav”.

On je naveo da je zahtjev Srbije za povratak do 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga na Kosovo smiješan.

“Čini se da Vučić želi da vrati Srbiju u prošlost. Ali ovaj voz je otišao. Međunarodni pravni status Kosova je razjašnjen. Međunarodni sud pravde je presudio u korist naše Deklaracije o nezavisnosti. Ne postoji viši sud na ovoj planeti“, rekao je između ostalog Kurti za “Špigl”, prenosi “Albanijan post”.

(Albanian post, Kosovo online)