Connect with us

Kosovo

Kosovo traži međunarodnu reakciju na Dačićevo ozbiljno kršenje sporazuma

Objavljeno

-

Najavu da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otputovao u Strazbur kako bi sprečio članstvo Kosova u Savjetu Evrope iz Vlade Kosova ocenili su kao “ozbiljno kršenje člana 4.” sporazuma lidera dve države iz Ohrida.

Uz ovu ocijenu, portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu za Radio Slobodna Evropa podsjeća kako član 4. tog sporazuma kaže da strane neće sprečavati jedna drugu da uđu u bilo koju međunarodnu organizaciju.

Prema njegovim riječima, 27 zemalja Evropske unije (EU) je podržalo Sporazum i sve te države su i članice Saveta Evrope.

“Oni zajedno čine većinu zemalja članica Saveta Evrope. Dakle, sve se dešava pred njihovim očima. Srbija se stalno javno izjašnjava o članovima koje neće primjeniti, dok Kosovo stalno govori o potrebi pune primene sporazuma. Kosovo ostaje jedina konstruktivna strana, prije sastanaka, tokom pregovora i nakon usaglašavanja sporazuma”, naveo je Krueziu.

Pokušaj da se “stopira procedura” za prijem Kosova u Savjet Evrope najavljen je iz Beograda 18. aprila, uoči odlaska šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića u sjedište te međunarodne organizacije u Strazburu.

Portparol Vlade Kosova za RSE je rekao kako bi međunarodni partneri, posebno Francuska, Nemačka, Italija i SAD, kao glavni pobornici Osnovnog sporazuma iz Ohrida, trebalo da osude ponašanje Srbije.

Srbija, prema njegovim riječima, nastavlja sa starom pričom neprestanog kršenja dogovorenih sporazuma.

“Nastavlja da dokazuje da ona nije strana koja poštuje principe, a da istovremeno vrijeđa i ignoriše angažman međunarodne zajednice u postizanju i sprovođenju sporazuma”, rekao je.

Sporazum o normalizaciji odnosa, čiju primenu su Kosovo i Srbija prihvatili u martu ove godine, predviđa da Srbija neće blokirati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije. Garant ovog sporazuma je EU, a dobio je i podršku Sjedinjenih Država.

Kosovo od proglašenja nezavisnosti 2008. godine teži članstvu u međunarodnim organizacijama i institucijama, čemu se Srbija protivi uz podršku Rusije i Kine. Da postane članica SE, Kosovo je predalo zahtjev u maju 2022. Glasanje o tome još nije došlo na dnevni red.

(Radio Slobodna Evropa)