Connect with us

Kosovo

Korupcija u bolnicama na Kosovu veoma česta pojava

Objavljeno

-

Korupcija u bolnicama na Kosovu je mnogo češća pojava nego što se o tome govori, a oštećeni pacijenti primorani su da plate duplo veći račun nego što bi trebalo, piše Albanijan post.

Posljednji slučaj prijavljen 30. aprila, gdje su po nalogu Tužilaštva u Gnjilanu uhapšeni anesteziolog i hirurg, osumnjičeni za primanje mita čime je još jednom dokazano da je mito veoma prisutna pojava u kosovskim zdravstvenim ustanovama.

Na osnovu dosadašnjih informacija, anesteziolog je osumnjičen da je za obavljanje intervencije tražio mito u iznosu od 100 evra. Gotovo isti slučaj dogodio se u januaru kada su u korupcionaški skandal umešana tri hirurga, za koje se sumnjalo da su tražili dodatni novac za operacije u bolnici.

Do ovih inofrmacija došao je novinar, koji je stručnjak za zdravstvo Bujar Vitija. Vitija kaže da je jedini način da se ovakva pojava zaustavi, ili bar da se broj slučajeva smanji, da se institucije bave time, da kazne budu daleko veće i da prestupnike ne puštaju na slobodu, kao što je bio slučaj sa pomenuta tri hirurga.

“Nažalost, fenomen podmićivanja u kosovskim bolnicama je mnogo češći nego što se objavljuje. Sa ovom pojavom prvo moraju da se pozabave same zdravstvene ustanove kroz interne mehanizme i da spreče mogućnost podmićivanja”, kaže Vitija.

Dodaje da bi i ostali organi pravosuđa trebalo da daju maksimalne kazne, a ne da propisuju ili zatvaraju slučajeve kao što se dešavalo u prošlosti.

Međutim, Vitija smatra da i građani koji naiđu na ovakve slučajeve treba da ih prijavljuju.

“Moramo pozvati građane da prijave slučajeve kada god im medicinsko osoblje u bilo kom obliku zatraži mito. Prijavljivanjem slučajeva, možemo da stvorimo bolji zdravstveni sistem u budućnosti“, kaže on.

Prema riječima advokata Muhameta Keljmendija, pravni sistem na Kosovu za ove slučajeve zahtjeva “pravni lijek sa krivičnim merama”.

“Primanje mita je zakonom sankcionisano krivično delo. Uz krivični zakonik postoje različite zakonske odredbe za delo primanja mita, koje je kao delo prilično kažnjivo. Kazne se kreću od novčane do zatvorske, pri čemu se može izreći i kazna zatvora do 10 godina”, navodi Keljmedi.

Dodaje da osim toga, pokretna i nepokretna imovina mogu da budu konfiskovane.

Keljmendi je objasnio da se kroz sumnju za krivično delo primanje mita utvrđuje i zabrana bavljenja profesijom.

“Ova kazna počinje mjesecima, godinama pa čak i doživotnom zabranom bavljenja profesijom. Visina kazne zavisi od pričinjene štete, od dužine trajanja krivičnog dela, individualnog ili organizovanog grupnog rada i od primljenog novčanog iznosa ili druge pokretne ili nepokretne imovine”, objašnjava on.

Ali, na Kosovu se ništa od toga uglavnom ne dešava. Za takva dela sumnjiče se ljekari, ali se ponovo vraćaju na iste pozicije.

Portparol Osnovnog tužilaštva u Južnoj Mitrovici Valon Preteni istakao je da su hirirzi, posle hapšenja zbog primanja mita 10. januara, pušteni već 11. januara i vraćeni na iste pozicije na poslu.

“Za jedno pritvoreno lice, inicijala E.S., Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je zatražilo određivanje mjere pritvora. Drugi pritvorenik inicijala A.L. je pušten i biće stavljen u redovan postupak”, navodi Preteni.

Dodao je da treća osoba za ovaj slučaj inicijala I.Z. još nije intervjuisana, jer nije uhapšena.

Međutim, za dvojicu ljekara koji su uhapšeni u nedjelju, 30. aprila, Osnovni sud u Gnjilanu doneo je rješenje o određivanju pritvora u trajanju od mjesec dana.

Portparol Osnovnog suda u Gnjilanu Sabit Skadar potvrdio je vijest.

“Obaveštavam Vas da je dana 1. maja, sudija za prethodni postupak održao ročište protiv dvojice okrivljenih H.B. i L.M., koji se sumnjiče da su počinili krivično delo tzv. saučesništvo u primanju mita, iz člana 421. stav 2. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona”, izjavio je Skadar i dodao da je zahtjev za određivanje mjere pritvora podnelo Tužilaštvo.

Dvojici uhapšenih je prvobitno određen pritvor od 48 sati.

(Albanian post, Kosovo online)