Connect with us

Kosovo

Konjufca: Ako je cijena dijaloga rušenje Ustava Kosova, treba ga prekinuti

Objavljeno

-

Predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca rekao je da je Kosovo ostaje u dijalogu na osnovu dva principa, a to su dijalog radi međusobnog priznavanja i da svako regulisanje prava Srba mora biti u okviru Ustava Kosova.

On je rekao da bilo kakav neustavan dokument ne može biti osnova za pregovore, govoreći o Nacrtu ZSO koji je predstavio Upravljački tim sa srpskom većinom.

“Ako ovaj proces ima cijenu uništavanja Kosova, podrivanja temelja naše države, onda je dobro reći zbogom. Normalizacija dolazi u obzir, ako idemo ka međusobnom priznanju, ali do normalizacije se ne dolazi uništavanjem države Kosovo modelom Republike Srpske”, naveo je Konjufca.

Konjufca je ocjenio da je Goran Rakić prekršio poslaničku zakletvu kada je birao članove Upravnog tima za izradu ZSO. To je zato što je, kako je rekao, nacrt bio za stvaranje srpske republike unutar zemlje i kao takav krši princip poslanika Skupštine Republike Kosovo u korist interesa zemlje.

On je istakao da je statut ono što je predsjednik Srbije tražio, a ne ono što bi odgovaralo interesima Kosova.

“Nažalost, Kosovo je nasledilo donošenje odluka prethodnih vlada u vezi sa ovim okvirom dijaloga, a to je imenovanje članova Upravljačkog tima od strane potpredsjednika vlade koji odgovara samo Vučiću. Rakić je odabrao članove tima. On se pobrinuo da ti članovi odgovaraju Srbiji i to je kršenje Ustava Kosova, naših zakona, čak i kršenje poslaničke zakletve. Kada položimo zakletvu u ovoj instituciji u kojoj se nalazimo, zaklinjemo se da ćemo služiti samo interesima Kosova. Svako ko prekrši zakletvu i radi stvari koje su u suprotnosti sa ovom zakletvom, njegovo činjenje ne obavezuje Vladu Kosova. Ako čitate statut, ovaj statut koji je prezentovan je po Vučićevom nalogu, a namjera je bila da se stvori Republika Srpska a u okviru Kosova što je protivustavno. Bilo kakav protivustavan stav ne može biti osnova za pregovore”, dodao je Konjufca.

Odgovarajući na izjavu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da je nacrt Upravljačkog tima polazna osnova za dalje diskusije o Udruženju, Konjufca naglašava da da polazna tačka za buduće razgovore između Kosova i Srbije treba da bude u okviru Ustava Kosova.

Konjufca je rekao da Kosovo nema interesa za dijalog sa Srbijom, ako međunarodni posrednici ne razmotre rešenje koje je u skladu sa Ustavom Kosova.

“Polazna tačka treba da bude u Ustavu Republike Kosovo, mislim da ako važni međunarodni faktori, ako EU ne misli da rešenje treba da bude u Ustavu Kosova, Kosovo nema šta da traži u takvom dijalogu više. Kosovo više nema nikakav interes, šta nam je interes da rušimo našu ustavnost, štetiće nam ako tako bude”, rekao je on.

(Koha ditore, Kosovo online)