Connect with us

Kosovo

Klark: Veoma sam ponosan na napredak Kosova na putu ka EU i Natou

Objavljeno

-

Bivši komandant Natoa Vesli Klark izjavio je da se oseća veoma ponosnim na sve što je Kosovo učinilo u ekonomskom i političkom pogledu, kao i korake koje je postiglo ka članstvu u EU i Nato, prenosi Gazeta ekspres.

Klark je rekao da su Nato 1999. godine i tadašnji predsjednik SAD Bil Klinton imali težak poziv da započnu operaciju kako bi, kako je naveo, okončali etničko čišćenje na Kosovu.

“Danas, 25 godina kasnije, veoma sam ponosan na sve što je Kosovo uradilo tokom ekonomskog napretka, političkog napretka, nezavisnosti, rada koje je uradilo da se etablira kao članica Evropske unije i članica Natoa što se nadam da će se dogoditi. Takođe, setite se žrtava, gubitaka, grešaka u vazdušnoj kampanji i brige da svi moramo da uradimo posao kako treba da brinemo o narodu Kosova i da stavimo tačku na srpsko etničko čišćenje“, rekao je Klark koji se video linkom uključio na konferenciju „Demokratija, ljudska prava i izgradnja mira“ koju je povodom 25 godina od intervencije Nato organizovao Univerzitet u Prištini zajedno sa Univerzitetom Arkanzas.

Klark je ocjenio da je odluka o bombardovanju tadašnje SRJ 1999. bila teška odluka kako za Nato, tako za tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona.

„Prije 25 godina bio sam komandant Natoa kada smo započeli operacije okončanja etničkog čišćenja na Kosovu. Bio je to težak poziv za Nato, bio je težak poziv za predsjednika SAD i bio je težak poziv za narod Kosova”, rekao je Klark.