Connect with us

Kosovo

KEDS: Očekuje nas teška zima, pozivamo građane da se ne greju na struju

Objavljeno

-

Portparol KEDS-a Viktor Bužalja rekao je da Kosovo čeka nepredvidiva zima, i istakao da je tokom septembra zabilježen porast potrošnje struje, prenosi Gazeta.

“Zapravo, Kosovo je u energetskoj krizi, pošto smo prošle godine bili u vanrednoj situaciji, situacija je i dalje teška, nažalost umjesto smanjenja potrošnje, tokom septembra je zabilježen porast potrošnje koji je blizu pet odsto na mjesečnom nivou, dok je posljednjih dana povećanje veoma veliko. Potrošnja struje juče je bila 10 odsto više u odnosu na isti dan prošle godine i to ukazuje na pogoršanje. Trenutno je situacija stabilna, nema ograničenja struje, potražnja se pokriva. Ipak, mnogo se plašimo šta će biti tokom zime kada potrošnja nastavi da raste, jer se građani masovno greju na struju”, naglašava Bužalja.

On je pozvao građane da se ne greju na struju, već da biraju alternativne oblike. Prema njegovim riječima, u energetskoj krizi nije samo Kosovo, već cijela Evropa.

“Naš stalni apel je da se građani ne greju na struju, jer odlučuju da se greju na nebezbedan način, jer ne samo Kosovo, već i cijela Evropa ulazi u turbulentne energetske situacije, nepredvidive i ne znamo koliko i kako ćemo”, dodao je on.

(Gazeta expres, Kosovo online)