Connect with us

Kosovo

KDI: Novčano kažnjavati poslanike koji ne učestvuju na sjednicama Skupštine

Objavljeno

-

Demokratski institut Kosova (KDI) zatražio je od predsjednika Skupštine Kosova Gljauka Konjufce i Predsjedništva parlamenta da novčano kažnjavaju poslanike koji ne učestvuju na sjednicama, navodeći da nedostatak kvoruma koči ispunjavanje funkcije te institucije, prenosi Koha.

“Ovaj problem, sada hroničan, preopterećuje dnevni red Skupštine, jer se tačke koje se ne usvajaju na jednoj sjednici prenose na druge. Kao rezultat toga, dnevni red jedne sjednice sadrži 30 do 60 tačaka”, stoji u analizi Demokratskog instituta.

Nabrojeno je da su, samo tokom proljećnog zasjedanja ove godine, tri sjednice prekinute zbog nedostatka kvoruma, dok na sedam sjednica nije bilo kvoruma za glasanje.

“Skupština je u posljednje dvije nedjelje otišla korak dalje, tako što sjednice uopšte ne organizuje zbog nedostatka kvoruma. Skupštinski odbori se takođe suočavaju sa nedostatkom kvoruma. Odsustvovali su poslanici i vladajućih stranaka i opozicije, a razlozi koje su navodili su uglavnom službena putovanja, ali često su i poptpuno nepoznati”, navodi se u analizi KDI.

Dodaje se da se tokom proljećnog zasedanja u liste prisustvovanja sednicama upisivalo u proseku 90 od ukupnno 120 poslanika, sa izuzetkom jedne sjednice u aprilu mjesecu na kojoj je registrovano samo 46 poslanika.

Institut je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednika Skupštiine Gljauka Konjufcem, tokom sjednice 19. aprila, kada je rekao da “sa takvim neodgovornim ponašanjem poslanika, ovaj saziv ne zaslužuje da nastavi s radom”.

Iz toga zaključju da narodni poslanici koji su odsutni sa sjednice nisu obavjestili predsjednika ili potpredsjednika o razlozima svog odsustva predviđenim Poslovnikom.

KDI je spomenuo i slučaj Srpske liste, koja od prošle godine bojkotuje rad Skupštiine.

Institut je pozvao Konjufcu i Predsjedništvo Skupštine da primjene kazne predviđene zakonom.

Kako navode iz instituta, postoji netransparentnost Skupštine u vezi sa odsutnim poslanicima, kao i sa podacima o tome kako su poslanici glasali.

“Nedostatak elektronskog glasanja podriva transparentno funkcionisanje i odgovornost Skupštine. Dakle, volja predstavnika građana, izražena pojedinačnim glasanjem, građanima ostaje nepoznata, jer Skupština ne objavljuje informaciju o tome kako je svaki poslanik glasao po tačkama dnevnog reda, kako je predviđeno skupštinskim poslovnikom”, konstatuje se u izvještaju.

(Koha, Kosovo online)