Foto: kryeministri-ks.net

Nakon nepunih dva meseca od formiranja, u Skupštini Kosova izglasano je nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija (Albin) na zahtev njegovog koalicionog partnera – Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Glasanje je usledilo nakon celodnevne rasprave koja se vodila uglavnom između poslanika vladajućih partija – pokreta Samoopredeljenje i DSK.

I pored poziva pokreta Samoopredeljenje da se ne ruši Vlada u trenutku kada se Kosovo suočava sa korona virusom, 82 poslanika glasalo je “za”, 32 “protiv”, a jedan glas je bio “uzdržan”.

Predsednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK, izjasnila se protiv predloga njene partije.

Sednicu je inicirao koalicioni partner Aljbina Kurtija, DSK, uz obrazloženje da među njima nema saradnje koje bi trebalo da bude.

Odnosi među njima su posebno pogoršeni kada je Kurti smenio prošle nedelje njihovog ministra policije Agima Veljiua (Veliu) jer je podržao predlog predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čime se Kurti protivi smatrajući da njegova vlada drži situaciju pod kontrolom.

‘Pokušaj puča’
U slučaju vanrednog stanja, Nacionalni savet bezbednosti, na čelu sa Tačijem, preuzeo bi izvršne funkcije u upravljanju situacijom. Kurti je tu ideju Tačija nazvao “pokušajem puča”.

U završnom obraćanju, Kurti je rekao da je u odnosima sa DSK imao jedan problem – što centar odlučivanja te partije nije u Prištini, već u mestima odakle dolaze predsednik DSK Isa Mustafa i bivši ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu, aludirajući da oni odlučuju o svemu, a ne partija.

Kurti je smenio Veljiua prošle nedelje, što je bio okidač za okončanje njihove zajedničke vlasti.

On se takođe osvrnuo i na “tešku komunikaciju” koju je imao sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričardom Grenelom (Richard Grenell) , koji je tražio od Kurtija “ukidanje takse i tačka”, bez uvođenja recipročnih mera, a sa čime se Kurti nije složio.