Connect with us

Kosovo

Iz Vlade Kosova kažu da će do sastanka Kurtija i Vučića doći najverovatnije u nedjelju

Objavljeno

-

Iz Vlade Kosova je za Radio Slobodna Evropa rečeno da će najverovatnije u nedjelju 20. novembra doći do sastanka između kosovskog premijera Aljbina (Albina) Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

To je 19. novembra rekao portparol Vlade Prparim Krueziu i dodao da će javnost biti obavještena kada se sastanak potvrdi.

Do ovog sastanka dolazi usljed nove krize na relaciji Priština – Beograd, koja je nastala nakon što su pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje izdaju organi Srbije.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Ranije je premijer Kosova Kurti potvrdio da su u toku pregovori oko ovog pitanja ali da bi u narednim danima trebalo da se vidi da li će biti uspješni.

U međuvremenu je portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Peter Stano rekao da su Kurti i Vučić pozvani na sastanak u Brisel radi pronalaženja rešenja oko tablica.

“Hitno smo pozvali obe strane u Brisel da pronađu evropsko rješenje, evropsko rješenje za trenutnu situaciju, koja najozbiljnija od 2013. godine, a cilj je da dođu u Briselu da razgovaraju o rješenju”, rekao Stano.

Odnosi Beograda i Prištine su zategnuti zbog nedavne odluke kosovske vlade da počne sa primenom odluke o ukidanju tablica koje su izdavali srpski organi za vozila koja uglavnom koriste Srbi na severu Kosova.

Šef evropske diplomatije Borell je ocijenio da se radi o “najozbiljnjoj krizi od 2013 godine”.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primenu odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

(Radio Slobodna Evropa)