Connect with us

Kosovo

I Kurti i opozicija spremni za vanredne izbore

Objavljeno

-

Aktuelni premijer Kosova Albin Kurti tvrdi da su on i pokret “Samoopredeljenje” spremni za vanredne izbore, a da je na opoziciji da se izjasni.

Kurti se poziva na odluku Ustavnog suda Kosova da je za raspuštanje skupštine potrebno dve trećine glasova poslanika. Predsjednici dvije najveće opozicione stranke prihvatili su Kurtijevu ponudu.

Albin Kurti je izjavio da je njegov pokret „Samoopredljenje“ spreman za vanredne izbore, poručivši opozicionim strankama Albanaca da može da im pomogne ako žele nove izbore, pošto nemaju dovoljno glasova za raspuštanje aktuelnog saziva parlamenta.

Kurti je u intervjuu javnom servisu RTK rekao da bi u vezi sa novim izborima trebalo da se izjasni opozicija.

„Oni moraju da kažu, ja ne mogu na izbore bez opozicije. Dakle, presuda Ustavnog suda iz 2020. godine pokazala je da je potrebno dvije trećine da se raspusti skupština i nema druge opcije da se automatski izađe na izbore“, rekao je Kurti.

„Oni to mogu da urade zajedno sa nama, ovo je moja ponuda. Ja kažem da idemo na izbore kada opozicija hoće. Pomoći ćemo opoziciji ako želi na izbore“, istakao je Kurti i ponovio da je „uvijek spreman za izbore“.