Connect with us

Kosovo

Holandija menja pristup, Kosovo ove godine može da dobije viznu liberalizaciju

Objavljeno

-

Holandija je jedna od najvećih prepreka u okviru Evropske unije za liberalizaciju viza za Kosovo, jer je skeptična po pitanju zakona i reda, međutim, prema holandskom Institutu za međunarodne odnose Clingendael, ovaj pristup se menja, prenosi Albanijan post.

Svrha publikacije, prema njenim autorima, jeste uvjerenje da je “razbijanje potpuno različitih pozicija ključno za identifikaciju tačaka blokade na obe strane, holandske i kosovske”.

Oni su analizirali dokumente i takođe obavili intervjue sa političarima, kreatorima politike i članovima civilnog društva.

“Ovdje se pokazuje da se narativ Holanđana polako menja”, kaže se u uvodu studije, uz tvrdnju da bi, čak i ako razlike ostanu, vizna liberalizacija mogla da se dogodi do kraja 2022. godine.

Studija artikuliše preporuku “da i Kosovo i Holandija treba da iskoriste trenutni zamah”.

Pod naslovom “Pozicija Holandije u procesu liberalizacije viznog režima za Kosovo – svetlo na kraju tunela”, kaže se da je, uprkos razlikama, Hag prepoznao neke pozitivne pomake na Kosovu.

Dakle, postoji mogućnost da se otključa pozicija koju su Holanđani zamrzli, ali mnogo zavisi od puta kojim će Kosovo krenuti u borbi protiv kriminala i korupcije.

“Postoje, međutim, spoljni faktori koji utiču na donošenje odluka u EU koji su van kontrole Kosova”, navodi se u dijelu zaključka lista.

Nedavni razvoj situacije u Ukrajini, kada je Rusija napala sa vojskom, prema ovom holandskom institutu, pokazuje se kao povoljan za Kosovo, jer, kao što se videlo na prošlom samitu, vize za Kosovo nisu liberalizovane, ali je mišljenje generalno veoma pozitivno.

“Zbog toga se može očekivati da će tokom češkog predsedavanja Evropskim savjetom biti snažno podržana vizna liberalizacija. Odluka za bi mogla biti doneta krajem ove godine”.

Na kraju se pominje činjenica da dijalog sa Srbijom nije formalni uslov, već je praktično mjera za mnoge zemlje EU koje se pozivaju na dešavanja koje je ovaj dijalog doneo da daju ocjenu opšte situacije.

Što se tiče Holandije, kaže se da “može da bude otvorenija u bilateralnom angažmanu – za liberalizaciju viza – sa Kosovom”.

“Iako Holanđani ne vide bilateralni angažman kao dio svoje metodologije, to bi promjenilo percepciju građana Kosova da Holanđani ne žele i nisu zainteresovani da se angažuju u procesu liberalizacije viznog režima Kosova, što negativno utiče na njihov kredibilitet i samu EU. u procesu integracije”, navodi se u publikaciji.

(Albanian post, Kosovo online)