Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u intervjuu za Syri.net priznao da u poslednjih nedjelju dana nije imao nijedan susret sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, a nije isključio ni mogućnost da njegova Vlada “padne za nedelju dana”.

Odnosi na relaciji premijer–predsjednik su se pogoršali zbog različitih stavova vezanih za dijalog sa Srbijom, ali i odluke kosovske Vlade o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz srpske i bosanske robe, zbog čega je mjesecima u statusu kvo. Od tada, zvanični Beograd nastavak dijaloga u Briselu uslovljava ukidanjem odluke o taksama.

I pored snažnog pritiska Evropske Unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se takse trebaju ukinuti, odnosno suspendovati pa i na određeno vrijeme, premijer Haradinaj nije odstupio od odluke ni za korak, insistirajući da se radi o recipročnim mjerama prema Srbiji i da pre ukidanja taksi Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Posljednje saopštenje američke ambasade u Prištini, u kojem se insistira na povlačenju odluke o taksama na srpsku i bosansku robu, u cilju nastavka dijaloga sa Srbijom, što je strateški interes SAD, podstaklo je premijera Haradinaja da uputi pismo predstavnicima zemalja KVINTA-e i EU u kojem je izneo i pet uslova pod kojima Vlada može da suspenduje odluku o taksama.

U prvoj tački se traži da SAD i EU preduzmu praktične korake za iniciranje i podršku međunarodne konferencije na kojoj bi se postigao sveobuhvatan i zakonski obavezujući sporazum između Kosova i Srbije za rešavanje svih nerešenih pitanja između dve zemlje. Konferencija, bi po Haradinaju trebala da traje 14 dana, a organizovala bi se kada se budu ispunili traženi uslovi izneti u ovom pismu, od 2.-ge do 5-te tačke.

U drugoj tački se traži da SAD i EU javno obećaju i garantuju da se na Konferenciji neće doneti odluka o bilo kakvoj promjeni postojećih granica Kosova, podele Kosova ili teritorijalne ili razmene bilo kakve prirode, davanje izvršnih kompentencija asocijaciji srpskih opština ili donošenje sporazuma koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova ili zasnovanog na koncesijama pre proglašenja nezavisnosti, 17. februara 2008.godine.

Od EU se traži obećanje i garancija da će pre početka međunarodne konferencije građani Kosova dobiti viznu liberalizaciju i da će implementirati Sporazum o energiji postignutog u Briselu.
 
Takođe se traži i uklanjanje vancarinskih barijera za robu, nezakonita ograničenja u trgovini i uslugama i slobodi kretanja ljudi sa Kosova u Srbiju.
 
U petoj tački se ističe da predsjednik, premijer ili ministar spoljnih poslova Srbije treba javno da potvrde da su prekinute sve politike ili bilo kakve akcije usmerene protiv aspiracija Kosova kao suverene države, bilo na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou.

U ovom pismu Haradinaj ističe i da ukoliko takva konferencija ne bude završila sa sveobuhvatnim i obavezujućim sporazumom, koji pored ostalog obezbeđuje recipročno priznanje i učlanjenje Kosova u Organizaciju Ujedinjenih Nacija (OUN), takse na uvoz srpske robe biće ponovo uspostavljene.

Nakon pisma Haradinaja, predsjednik parlamenta Kadri Veselji je na svom Facebook profilu istakao da je prošle nedelje u susretu sa američkim ambasadorom Filip Kosnetom predložio da se takse na uvoz srpske i bosanske robe suspenduju na četiri mjeseca (120 dana) a da ukoliko ne dođe do temeljne promjene ponašanja Srbije i Bosne i Hercegovine da će se po automatizmu primeniti puni reciprocitet prema njima”.
 
Veselji je takođe istakao da deo pregovora sa Srbijom ne može da bude razmena teritorija ili davanje izvršne nadležnosti Zajednici srpskih opština, i da je kosovski Ustav jedini mandat i baza za dijalog, dodajući i da su suverenitet i teritorijalni integritet Kosova nenarušivi.
 
“Kosovu ne treba kurs konfrontacije sa SAD niti sa EU. Naprotiv! Jezik uslovljavanja prema našim glavnim strateškim partnerima SAD i EU neće pomoći Kosovu ni u odbrani suvereniteta i teritorijalnog intergriteta, niti na njegovom putu prema evropskim integracijama”, napisao je pored ostalog Veselji.  
 
Nakon današnje sednice Vlade, premijer je novinarima izjavio da ga ne interesuje ukoliko nekome smetaju uslovi koje je naveo u svom pismu upućenom predstavnicima zemalja KVINT-a i EU na Kosovu.

“Svako ko ima unutrašnji ili spoljni problem sa ovim zahtevima, protiv je našeg prava. Mi nemamo razumevanja za neke koji imaju problema sa ovim zahtevima. Ja ne verujem da SAD ima problema sa ovim uslovima, ali bilo ko da ima, onda se zna u kakve odnose ulazimo”, izjavio je Haradinaj.

Haradinaj je takođe istakao da ne zna da li je “izdan” od strane koalicionog partnera (PDK), ali je istakao da ako se bude išlo na izbore, odluka o taksama na uvoz srpske i bosanske robe će ostati na snazi do juna meseca.

Šef kabineta premijera, Avni Arifi je izjavio da ne želi da komentariše izjave drugih, ali da će takse ostati na snazi, jer nema nikakvog razloga da se one povuku.

Isto misli i potpredsednik Socijaldemokratse Inicijative Biljal Šerifi koji kaže da bi takav potez ohrabrio Srbiju da nastavi sa svojom svestranom agresijom nad Kosovom.

“Zato, bilo suspenzija, bilo ukidanje takse od 100 odsto, ne uklanjajući pritom ni jedan razlog koji je primorao Vladu Kosova da donese ovu odluku, je povratak unazad, povratak na stari put, na put stalnih koncesija prema Srbiji, put koji je potvrđen kao pogrešan”, izjavio je Biljali.

U jutarnjim satima Haradinaj je poslao i pismo na adresu svih premijera u svetu u kojem je, između ostalog istakao i da je dijalog između Kosova i Srbije dijalog između dve suverene države i da za cilj nema konačni status Kosova, nego normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, sa recipročnim priznajem.

“Ovim objašnjenjem i stavom, težimo da okončamo srpsku propagandu da su konačni status i teritorija Kosova još uvek na stolu”, napisao je pored ostalog Haradinaj.

Čelnici kosovskog pregovaračkog tima Špend Ahmeti i Fatmir Ljimaj tokom današnjeg dana treba da se u Briselu sastanu sa ekipom Visoke predstavnice EU Federike Mogerini, ali kako su sami priznali, neznaju šta će biti tema razgovora.

U međuvremenu, Koha ditore prenosi da se predsednik Kosova Hašim Tači protivi ideji Haradinaja za organizovanje međunarodne konferencije na kojoj bi se postigao sveobuhvatni i obavezujući sporazum o odnosima Kosova i Srbije.

KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj