Connect with us

Kosovo

Haradinaj predložio rezoluciju od četiri tačke za rešavanje trenutne krize na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Predsjednik AAK i nekadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, danas je i zvanično predložio rezoluciju stranke kojom rukovodi – za rešavanje trenutne krize na Severu vezane za tablice, odnosno izlazak Srba iz kosovskih institucija. Rezolucija sadrži četiri tačke.

U prvoj tački rezolucije, koju njegova stranka predlaže, navodi se da kosovska Vlada odmah treba da donese odluku o odlaganju primene sporazuma o tablicama, i to sve do „konačnog sporazuma o uzajamnom priznanju sa Srbijom“.

Da kosovske institucije treba da započnu intenzivne razgovore sa građanima srpske nacionalnosti za njihov povratak u institucije, iz AAK su naveli u tački broj 2.

Zatim, u trećoj traži od Vlade traže da intenzivira i komunikaciju sa drugim „faktorima u zemlji“, kako su naveli, uključujući i opoziciju – kao nešto što je neophodno za prevazilaženje nastale situacije.

A u posljednjoj tački, iz AAK ponavljaju svoj dobro poznat stav, a to je da je neophodna bolja saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Potreban je samit u SAD, sastanci od nekoliko dana do zaključenja konačnog sporazuma o priznanju Kosova i Srbije“, glasi 4. tačka ove rezolucije.

Haradinaj je naglasio da će rezoluciju uputiti kosovskoj Skupštini na glasanje, a ukoliko ona ne bude usvojena, njegova stranka će razmatrati „druge mjere“.

(Kossev)