Haradinaj je to ponovio u razgovoru sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem i dodao da smatra da je to u interesu obje strane i da bi to ojačalo mir i stabilnost regiona.

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović izjavio je da će Crna Gora podržati Kosovo na njegovom evroatlantskom putu i “da će nastaviti saradnju u oblastima od zajedničkog interesa”.

Darmanović je u Prištini razgovarao i sa kosovskim šefom diplomatije Behgjetom Pacollijem i preneo mu da njegova zemlja podržava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Kako bi na najbolji mogući način riješili i na kraju na putu ka međusobnom priznanju. Mi se ne miješamo u unutrašnja pitanja. Ako možemo da pomognemo tu smo. Imamo neka uznemirenja o ideji korekcije granice. Nije najbolja ideja, međutim ako je najbolja ideja za naše susjede to za nas nije problem”, kazao je Darmanović.

Šef kosovske diplomatije Behgjet Pacolli izjavio je da je ohrabren stavom ministra spoljnih poslova Crne Gore da dijalog Beograd i Prištine treba da bude, kako je istakao Pacolli, okončan priznanjem kosovske nezavisnosti.

“To je takođe i konačni stav Kosova”, rekao je Pacolli novinarima, nakon sastanka sa Darmanovićem u Prištini.

“Skoro svaka zemlja u regionu predlaže isto, tako da vjerujemo da će Srbija shvatiti da je njena budućnost bez priznavanja Kosova mračna bez evropskih i međunarodnih izgleda. Srbija ne bi smela da ometa susjedne države da nastave sa zapadnim kursom”, naveo je Pacolli.

Dodao je da “Srbija mora da ispravi narušene političke odnose”.

Izvor: Beta, Tanjug