Connect with us

Kosovo

Hadžiu: Tužilaštvo snosi odgvornost zbog propusta u slučaju ubistva 35-godišnje trudnice

Objavljeno

-

Ministarka pravde Aljbulena Hadžiu smatra da je Tužilaštvo odgovorno za ubistvo trudnice Hamide Magaši, koju je usmrtio bivši suprug, koji je potom izvršio samoubistvo, prenosi Reporteri.

“Prema dosadašnjim saznanjima, glavni propust je u Tužilaštvu. Sada imamo tri prijave, ali su mjere do sada preduzete samo u odnosu na službenike policije za koje se sumnja da su falsifikovali dokumentaciju. Veoma sam zabrinuta zbog načina na koji je sačinjen izvještaj zdravstvene inspekcije, jer ne postoji čak ni jedna mera za lica koja se mogu smatrati odgovornim, osim izrade novih protokola i brige koju treba voditi prema pacijentima ili ženama koje rađaju i što se tiče centara za socijalni rad, iako je u pojedinim slučajevima evidentno da nisu funkcionisali kako treba, nemamo mere koje bi trebalo preduzeti. Međutim, inspektorat je obrazložio da je izvještaj poslao opštinama, jer kao što znate, u ovom slučaju, opštine Štimlje, Lipljan, Uroševac su bile odgovorne za pružanje usluga žrtvi i izveštaji su dostavljeni opštinskim direkcijama. Preuzela sam odgovornost da pišem gradonačelnicima opština i čekamo da se preduzmu mere u vezi sa odgovornošću”, navela je Hadžiu.

Hadžiu insistira na tome da svi oni zvaničnici koji nisu obavili svoje dužnost u ovom slučaju budu procesuirani.

„Prema informacijama koje imam, sve izvještaje ćemo poslati Tužilaštvu jer svako od odgovornih službenika koji nije izvršio svoju dužnost treba da bude procesuiran. Najveću odgovornost u ovom slučaju vidimo na tužilaštvu jer da je tužilaštvo tada postupilo, situacija bi bila drugačija i ovo nije prvi put”, naglasila je Hadžiu.

(Reporteri, Kosovo online)