Connect with us

Kosovo

Gradonačelnici tri opštine na sjeveru položili zakletvu

Objavljeno

-

Novoizabrani gradonačelnici opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok položili su zakletvu 25. maja, čime su preuzeli lokalnu vlast u ove tri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.
Novi predsjednik opštine Zvečan je Iljir Peci (Ilir) iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), koji je osvojio oko 114 glasova, u Leposaviću Ljuljzim Hetemi (Lulzim) iz Samoopredeljenja sa osvojenih 100 glasova.

Na čelu opštine Zubin Potok je Izmir Zećiri (Zeqiri), takođe iz DPK-a, koji je na aprilskim izborima dobio oko 200 glasova.

Novi gradonačelnik Zubinog Potoka je preuzeo dužnost u prostorijama opštinske kancelarije za zajednice u selu Čabar, gradonačelnik Zvečana u selu Boljetin, u zgradi Osnovne škole “Isa Boljetini”, a gradonačelnik Leposavića u selu Bistrica u Osnovnoj školi “Kadri Bistrica“.

Zećiri je nakon polaganja zakletve poručio da neće biti razlike među građanima u vreme njegovog mandata.

“Odgovornost će biti na najvišem nivou, pružaćemo usluge svim građanima opštine Zubin Potok, bez ikakve razlike”, rekao je nakon što je preuzeo mandat.

Zećiri je rekao da svi objekti na teritoriji opštine Zubin Potok pripadaju građanima, te poručio kako će nova lokalna vlast svoje dužnosti obavljati iz opštinske zgrade u samom gradu.

S druge strane, gradonačelnik Zvečana Peci nije mogao novinarima da kaže da li i kada bi novo lokalno rukovodstvo moglo da uđe u opštinsku zgradu, u kojoj se nalaze paralelne srpske vlasti.

Do sada su kosovske opštine funkcionisale u istoj zgradi gdje i Privremeni opštinski organi, koji rade u sistemu Srbije.

U nekim opštinama su čak gradonačelnici bili isti u oba sistema.

“Radiću za sve. Odnosiću se jednako prema svim građanima opštine Zvečan“, rekao je Peci.

Gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi je rekao da će svoju dužnost obavljati iz kancelarije u selu Bistrica.

Dodao je da je ipak “blizu dan” kada će moći da ode i u opštinsku zgradu u samom gradu.

On je za svoju zamjenicu imenovao Draganu Miletić iz redova srpske zajednice.

I u opštini Sjeverna Mitrovice zamenica gradonačelnika dolazi ispred srpske zajednice, Katarina Ađančić.

(Radio Slobodna Evropa)