Connect with us

Kosovo

Gorivo na Kosovu poskupelo, cijena dostigla rekordan nivo

Objavljeno

-

Gorivo na Kosovu danas je ponovo poskupelo, pa tako litar goriva košta od 1,77 do 1,87 evra, potvrdilo je Udruženje naftaša, prenosi Gazeta ekspres.

Predsjednik ovog udruženja Fadilj Berjani rekao je da su cijene visoke za ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze građani Kosova.

“Što se tiče poskupljenja, da li će doći do njega i koliko će cijena porasti, ne možemo da prejudiciramo, ali postoje velika kretanja na međunarodnom tržištu akcija. Poskupljenje goriva se dešava širom svijeta, ne samo kod nas. Vjerujem da naši građani shvataju da povećanje cijena diktira berza i to se dešava u cijelom svijetu”, izjavio je Berjani.

Prema Berjaniju, do stabilizacije tržišta može doći tek nakon završetka rata u Ukrajini.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kazao je da građani Kosova litar goriva plaćaju kao i građani Evropske unije.

“Danas građani Kosova plaćaju litar nafte po skoro istoj cijeni kao i građani Evropske unije ali sa mnogo manjim primanjima. Poskupljenje osnovnih proizvoda izuzetno otežava život građanima Kosova“, napisao je Tahiri.

Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku pre nekoliko dana kazao je da građani Kosova, ne samo da plaćaju globalno poskupljenje, snose troškove poreza i akciza Vlade.

Abdidžiku je tražio da se smanje akciza na gorivo, kao i PDV na naftu i osnovne proizvode.

(Gazeta express, Kosovo online)