Connect with us

Kosovo

Godišnji izvještaj Natoa: Prisustvo Alijanse na Kosovu, ključno za Balkan

Objavljeno

-

Vojno prisustvo Sjevernoatlantskog saveza (Nato) na Kosovu neophodno je za održavanje mira i stabilnosti u cjelom regionu Zapadnog Balkana, navodi se u godišnjem izvještaju Natoa koji će u Briselu predstaviti sekretar general Alijanse Jens Stoltenberg.

U izvještaju, koji je objavio Radio Slobodna Evropa, se ističe da je mirovna misija Natoa na Kosovu, Kfor, godinama održavala bezbjedno okruženje i slobodno kretanje za sve zajednice na Kosovu, u saradnji sa drugim međunarodnim organizacijama poput Evropske unije, Ujedinjenih nacija i drugih.

“Kfor je 2023. godine odigrao ključnu ulogu u obezbjeđivanju stabilnosti na Kosovu nakon porasta tenzija na sjeveru Kosova. Nakon što je nasilje izbilo u maju i septembru, saveznici su rasporedili oko 1.000 rezervnih snaga u misiju, što je najveći porast u posljednjih deset godina. To je omogućilo Kforu da utrostruči broj patrola i učetvorostruči prisustvo na sjeveru Kosova”, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, misija Kfora sada ima 4.700 pripadnika na Kosovu, uključujući rezervni sastav.

Stoltenberg u svom godišnjem izvještaju pominje i pomoć koju je Nato pružio bezbjednosnim organizacijama na Kosovu za izgradnju njihovih kapaciteta, posebno u oblasti logistike, za medicinsku podršku, nabavku i upravljanje ljudskim resursima. Ovaj izvještaj takođe izražava podršku Natoa dijalogu kojim posreduje Evropska unija za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Nato ostaje posvećen podršci dijalogu između Beograda i Prištine koji omogućava Evropska unija. Dijalog je glavna platforma za postizanje rešenja koje poštuje prava svih zajednica i izgradnju održivog mira, koji je od koristi za bezbjednost Kosova i stabilnost čitavog regiona Zapadnog Balkana”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj koji je danas predstavljen u Briselu smatra se posljednjim koji je izneo aktuelni sekretar Stoltenberg, jer se očekuje da će se uskoro, eventualno prije samita u Vašingtonu u julu, saveznici dogovoriti o imenovanju Stoltenbergovog nasljednika.

(RSE)