Connect with us

Kosovo

Gervala: Srbija je prijetnja Zapadnom Balkanu

Objavljeno

-

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala ocijenila je da je Srbija postala pretnja regionu Zapadnog Balkana i da bi zapadne demokratije trebalo da promjene svoje strategije u odnosu na Beograd, javlja RTK.

“Kao saveznik, čak i satelit Rusije, ne samo da (Srbija) napada susedne zemlje, kao što je to bio slučaj 24. septembra prošle godine na Kosovu, već garantuje Rusiji, Kini i sada Iranu dovoljno prostora za djelovanje u Evropi iz dubine Zapadnog Balkana“, rekla je Donika Gervala na panel diskusiji u Institutu „Hadson” u Vašingtonu.

Prema njenim riječima, Srbija ugrožava Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Donika Gervala je istakla neophodnost promjene strategije zapadnih demokratija u odnosu na Srbiju, kao „najmoćnijeg protivnika zapadnih i demokratskih vrijednosti u Evropi“. Ocjenila je da je neophodno i suočavanje sa opasnošću koju Srbija predstavlja za region, ali i za mir u Evropi.

Na panel diskusiji „Regionalni ciljevi i brige“, Donika ​​Gervala je istakla „kontinuiranu posvećenost Kosova demokratskim vrijednostima“ i nepokolebljivu volju za članstvom u NATO i Evropskoj uniji.

(Fonet, Radio Kim)