Connect with us

Kosovo

Gervala: Prihvaćena prijava Kosova za članstvo u Savjet Evrope

Objavljeno

-

“Ministarski komitet Savjeta Evrope, koji predstavlja 46 država članica, na vanrednoj sjednici, sa više od 2/3 glasova, upravo je doneo odluku da se zahtjev za članstvo Republike Kosovo prosledi Parlamentarnoj skupštini. Savjeta Evrope”, izjavila je šefica ksoovske diplomatije Donika Gervala.

Za Kosovo je današnja odluka historijski korak i ovom odlukom završena je važna faza ka punopravnom članstvu, ocijenila je Gervala.

“Ostaje još mnogo posla. Proces članstva je dug i pun izazova. Ali na kraju procesa, Republika Kosovo će zauzeti mjesto koje joj pripada kao članica Savjeta Evrope. Hvala od srca svima koji su nas podržali na ovom dalekom putu. Posebno se zahvaljujemo svim onim zemljama koje, iako formalno nisu priznale Republiku Kosovo, nisu blokirale naše članstvo”, napisala je Gervala na Fejsbuku.

Ona je posebnu zahvalnost izrazila Sjedinjenim Američkim Državama, koje su se ponovo, kako je nacela, pokazale kao najvažniji saveznik Kosova i koje su kako kaže, pružile snažnu podržku Kosovu u dijalogu sa velikim brojem država članica Saveta Evrope.

“Ima još mnogo posla, mnogo izazova sa kojima se treba suočiti, ali današnji dan zaslužuje da ga dostojanstveno proslavimo.
Iskrene čestitke svima”, zaključila je Gervala.

(RTKlive)