Connect with us

Kosovo

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu

Objavljeno

-

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju kojom pozdravlja liberalizaciju viza, zahtjev Kosova za status kandidata u EU i podržava aplikaciju za članstvo u Savjetu Evrope.

Međunarodna zajednica je pozvana da izvrši pritisak na Srbiju da se uzdrži od napora da izoluje Kosovo sa međunarodne scene kampanjom protiv njegovog priznavanja ili isključivanjem zemlje iz međunarodnih organizacija. Srbija se poziva da ukine svoj glas blokiranja zabrane Kosovu da postane član Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija, što bi inače bilo u suprotnosti Sporazuma između Kosova i Srbije iz 2013. o normalizaciji odnosa.

Što se tiče članstva Kosova u različitim organizacijama, nalaže se da će pored reformskog procesa uspjeh u procesu zavisiti i od napretka u dijalogu sa Srbijom. Kosovo i Srbija su pozvani da se angažuju u duhu kompromisa kako bi postigli “sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju, i u skladu sa međunarodnim pravom”.

Istovremeno se poziva na primenu svih do sada postignutih dogovora u dijalogu, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

U usvojenoj Rezoluciji pozdravlja se posvećenost borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Evropski parlament pozdravlja i prilagođavanje Kosova spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU, posebno oštru osudu i uvođenje sankcija Rusiji i Belorusiji. Za ovu rezoluciju glasala su 452 poslanika, protiv je bilo 87, dok je 76 bilo uzdržano.

Ovo je posljednja rezolucija u postojećem mandatu Evropskog parlamenta. Evropski izbori će biti održani sljedeće godine, a samim tim i nova struktura poslanika.

(RTK)