Connect with us

Kosovo

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Kosovu i Srbiji

Objavljeno

-

Evropski parlament (EP) izglasao je Rezoluciju o Kosovu i Srbiji u svetlu posljednjih dešavanja, kojom su evropski zastupnici najoštrije osudili napad 24. septembra u Banjskoj na severu Kosova.

EP je ocjenio da se 24. septembra dogodio “gnusan i kukavički teroristički napad na kosovske policajce od strane srpskih dobro organizovanih paravojnih formacija u Banjskoj”.

U Rezoluciji se poziva Evropska komisija i Savjet EU da preduzmu mjere protiv Vlade Srbije ako istrage otkriju da je država Srbija direktno umešana u teroristički napad u Banjskoj ili nasilne napade koji su se dogodili na sjeveru Kosova u maju 2023. godine, ili ako srpske vlasti nisu voljne da u potpunosti sarađuju.

U tom kontekstu se poziva Evropska komisija da zamrzne sredstva koja su Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć ako rezultati istrage pokažu da je srpska država bila direktno uključena u ove napade.

U Rezoluciji se spominje da je Srbija obeležila nacionalni dan žalosti u pomen svim žrtvama, a da EP duboko žali što su “trojica mrtvih terorista prikazani kao heroji koji su se borili za srpsku stvar, što kao posledicu snažno povećava političke tenzije u regionu”.

U tekstu se “osuđuje i žali” postupak srpskih vlasti prema napadu u Banjskoj, uključujući njihovo oklevanje da sarađuju u istrazi, propagandi, veličanju, političkoj podršci, njihov blag odnos prema organizatorima i izvršiocima napada, pa čak i obezbeđivanje skloništa, te retorike koju su srpski lideri koristili tokom ove krize, i pokušaje destabilizacije Kosova.

Poziva se Savjet EU da uvede ciljane restriktivne mere, protiv destabilizirajućih aktera na severu Kosova i vođa velikih mreža organizovanog kriminala. U tom kontekstu poziva se Savet EU da sledi primer Sjedinjenih Američkih Država i uvede ciljane mere protiv Milana Radoičića.

(RSE)